Griepvaccinatie bij diabetici: nog werk aan de winkel

123-dr-vacc-senior-ouder-170_10.jpg

nieuws Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat slechts vier op de tien mensen men diabets zich laten vaccineren tegen de griep. Nochtans wordt griepvaccinatie ten zeerste aangeraden voor diabetespatiënten. Griep kan namelijk voor ernstige complicaties zorgen bij bepaalde risicogroepen (diabetici, 65-plussers, zwangere vrouwen, chronisch zieken, …), zoals een longontsteking of ziekenhuisopname. Daarbovenop kan de seizoensgriep ook een ontregeling van diabetes veroorzaken. Om dergelijke verwikkelingen te voorkomen, is het dus erg belangrijk dat mensen met diabetes, maar ook alle andere risicopersonen zich jaarlijks laten vaccineren tegen de seizoensgriep.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben de griepvaccinatie bij hun leden onder de loep genomen, in het bijzonder bij diabetici en ouderen. De percentages hebben betrekking op de terugbetaalde griepvaccins, maar houden geen rekening met de vaccinaties via het werk, vaccins die gratis ter beschikking gesteld worden aan de bewoners van de woonzorgcentra en RVT’s die gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid en de niet-terugbetaalde vaccins.

Uit het onderzoek blijkt dat 41% van hun leden met diabetes (uit alle leeftijdsgroepen) zich in 2013 heeft laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Bij 65-plussers met diabetes loopt dat percentage op tot 60% en bij diabetici onder de 20 jaar gaat het om 14%. Bij de totale populatie liggen die laatste twee percentages op respectievelijk 50% en 0,48%. Mensen met diabetes laten zich dus vaker vaccineren, maar gezien de mogelijke gevolgen van griep bij deze risicogroep moet de vaccinatiegraad nog omhoog.

Een goede samenwerking tussen patiënt, huisarts en specialist, is één van de factoren die kunnen bijdragen tot die hogere vaccinatiegraad. Bij mensen met diabetes in een zorgtraject bedraagt de vaccinatiegraad namelijk 53%, tegenover 40% bij diabetici die niet opgenomen zijn in een zorgtraject of diabetesconventie.
Het is ook belangrijk dat mensen die tot een risicogroep behoren, zich elk jaar opnieuw laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Slechts 29% van de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen met diabetes heeft zich echter gedurende de voorbije 4 jaar elk jaar laten vaccineren.


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram