Griepvaccin met korte naald voor 60-plussers

nieuws Naast de klassieke griepvaccins, die via een inspuiting in de spier worden toegediend, komt er dit winterseizoen ook een intradermaal toe te dienen vaccin op de markt: Intanza. Dit vaccin moet niet in de spier ingespoten worden, maar gewoon in de huid. Het systeem heeft een korte naald (1,5 mm, of 10 x korter dan de gebruikelijke naald bij griepvaccins) voor toediening in de huid. Onderzoek heeft aangetoond dat Intanza even goed werkt als een klassiek griepvaccin. Het zou gemakkelijker zijn in het gebruik, minder pijn doen en mensen die schrik hebben van een prik, minder afschrikken. Anderzijds komen op de plaats van injectie wel iets meer reacties voor (zoals roodheid, zwelling of pijn) dan bij een klassieke inspuiting.
Het RIZIV heeft beslist het intradermaal griepvaccin Intanza terug te betalen voor 60-plussers. Het nieuwe vaccin kost € 10,84, zelf betaalt u daarvan dus € 6,50. Omdat tot nu toe met dit nieuwe vaccin enkel onderzoek gedaan werd bij 60-plussers, zijn zij voorlopig de enigen in ons land die het nieuwe vaccin kunnen laten toedienen. De overige risicogroepen moeten het nog stellen met het klassieke vaccin.
* Vraag uw huisarts een voorschrift met vermelding van 'derdebetalersregeling van toepassing'.
* Overhandig het voorschrift aan de apotheker die, op vertoon van uw SIS-kaart, de terugbetaling meteen verrekent.


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram