Griepremmers bij kinderen niet echt nuttig

nieuws

Kinderen zouden niet uit routine antivirale middelen als Tamiflu voorgeschreven moeten krijgen bij Mexicaanse griep (H1N1). Dit zeggen Britse onderzoekers in het British Medical Journal, op basis van een literatuuronderzoek van zeven studies bij kinderen tussen één en twaalf jaar, die middelen als Tamiflu en Relenza kregen bij de normale seizoensgriep. De antivirale middelen verkorten de griep met 0,5 tot 1,5 dag, maar verminderen eventuele astma-aanvallen of middenooronstekingen niet of nauwelijks.

Anderzijds bleken er ook een beperkt aantal ongewenste nevenwerkingen op te treden, zoals braken.
De onderzoekers vinden het niet nodig, zo lang de Mexicaanse griep mild verloopt, om kinderen onnodig bloot te stellen aan de bijwerkingen van de medicijnen gezien de beperkte voordelen. Hierbij moet wel aangestipt worden dat de geanalyseerde studies enkel betrekking hadden op gezonde kinderen, niet op kinderen met onderliggende aandoeningen van bv. longen of hart.

Uit een andere Britse studie blijkt dat mogelijk meer dan de helft van de kinderen één of meer bijwerkingen heeft na het gebruiken van oseltamivir (Tamiflu). Het gaat vooral om gastro-intestinale problemen en nachtmerries. Dat schrijven de onderzoekers in het online Eurosurveillence.

De onderzoekers baseren zich op een internetonderzoek bij kinderen die oseltamivir kregen voorgeschreven nadat bij een klasgenoot H1N1 was vastgesteld. Aan dat onderzoek namen 103 kinderen deel, van wie 95 oseltamivir voorgeschreven kregen. 85 van hen gebruikten het middel ook daadwerkelijk. 53 procent van de deelnemers die oseltamivir preventief gebruikten, meldden één of meer bijwerkingen, zoals misselijkheid, maagpijn, en maagkrampen (40 procent). Ook ontwikkelde 18 procent van de kinderen slaapproblemen zoals nachtmerries of concentratieproblemen.Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram