Voor jou gelezen op De Standaard

Griep is nu echt in het land

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Wachtzalen van dokters zitten vol zieken. ‘We zitten met een beginnende griepepidemie en het aantal zieken zal alleen nog stijgen, verwachten we’, luidt het bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).

De meest recente cijfers van het WIV tonen aan dat de epidemische drempel (144 consultaties per 100. 000 inwoners) de afgelopen week voor de eerste keer ruim overschreden werd in België.

‘Tussen 25 en 31 januari waren 232 consultaties op 100.000 inwoners bij een huisarts voor een griepaal syndroom. Om van een epidemie te spreken moet de epidemische drempel twee weken na elkaar overschreden worden. Maar we verwachten dat het aantal zieken nog zal stijgen’, zegt dr. Viviane Van Casteren.

Iedereen kan de overdracht van griep helpen inperken, zegt het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid en geeft volgende tips:

  • Raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts als u griepsymptomen voelt en volg zijn/haar aanbevelingen.
  • Ga zeker niet ziek naar het werk maar blijf thuis en vermijd zo veel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen
  • Was uw handen goed en frequent met water en zeep
  • Hoest altijd in een papieren zakdoek en werp die na gebruik meteen weg
  • Hoest tegen uw arm -niet in uw handen- als u geen zakdoek heeft.
  • Neem desnoods een pijnstiller. Antibiotica heeft geen nut aangezien het om een virusinfectie gaat.

De intensiteit en de duur van een epidemie variëren van jaar tot jaar, onder meer in functie van de virusstammen die in omloop zijn en de kwetsbaarheid van de bevolking.

Normale gezonde mensen die besmet raken, zijn er meestal na een weekje uitzieken weer helemaal bovenop.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160203_02106947


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram