Vitamines kunnen glaucoom voorkomen

nieuws Voeding heeft invloed op het wel of niet krijgen van de oogziekte glaucoom, de belangrijkste oorzaak van onherstelbare blindheid. Mensen die veel vitamines A en B1 nuttigen, lopen minder risico de oogziekte te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Bij glaucoom is er vaak sprake van een te hoge oogdruk of beperkte doorbloeding van de oogzenuw. Hierdoor kan schade aan de zenuwvezels ontstaat.

Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit in graanproducten. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten dan weer de kans om glaucoom te ontwikkelen. Mogelijk heeft magnesium invloed op de bloedvoorziening van de oogzenuw.

Een opvallende vondst is dat vrouwen met overgewicht wel een hogere oogdruk hebben, maar toch een kleinere kans lijken te hebben om deze oogziekte te krijgen. Elke extra punt op de Body Mass Index (BMI) geeft zeven procent minder kans op het ontwikkelen van glaucoom. Bij mannen bestaat er geen link tussen BMI en glaucoom. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de methode die de oogarts gebruikt om de oogdruk te meten.
Hierbij wordt bij mensen met overgewicht druk op de borstkas uitgeoefend waardoor met name bij vrouwen de oogdruk hoger lijkt dan die in werkelijkheid is.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram