Woede-uitbarsting? Meer gevaar voor een hartaanval!

123-p-koppel-boos-170-1.jpg

nieuws Bij risicopatiënten neemt de dreiging op een hartinfarct en een herseninfarct aanzienlijk toe in de 2 uur die volgen op een woede-uitbarsting.
Volgens een artikel in de Figaro heeft een team van de universiteit van Harvard alle studies over ‘de link tussen driftbuien en cardiovasculaire aandoeningen’ die sinds 1966 gepubliceerd zijn, serieus onder de loep genomen. Een van de onderzoekers legt het als volgt uit: “er werd nog nooit een systematisch evaluatiesysteem uitgedokterd om de resultaten van die onderzoeken te vergelijken, of om na te gaan of de risico’s consistent waren en een even grote impact hadden op de verschillende hart- en vaatziekten die bekeken werden .”
De resultaten van deze meta-analyse bevestigen dat er inderdaad een verband is. “Alle studies tonen aan dat er een verhoogd risico is binnen de 2 uren na een woede-uitbarsting.” En in functie van de frequentie en de intensiteit van die driftbuien is er een verveelvoudiging van het risico: tot vijf keer meer kans op een hartaanval, tot zes keer meer risico op een ruptuur van een aneurisma (hersenbloeding) en tot drie keer meer gevaar voor ischemische beroerte (obstructie van een hersenslagader).
Het spreekt voor zich, vervolgt de Figaro, dat heel veel afhangt van de algemene toestand en de fragiliteit van de persoon bij de start. Een jonge, gezonde volwassene die sportief is en niet rookt loopt veel veel minder risico dan een oudere persoon met hartproblemen, of een persoon met een verwaarloosde hoge bloeddruk of iemand bij wie al een defibrillator werd ingeplant.
Een belangrijke tip dus voor wie licht ontvlambaar is en al eens gemakkelijk uit zijn krammen schiet: leer je beheersen, het is van levensbelang!

bron: European Heart Journal http://eurheartj.oxfordjournals.org)

Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram