Lagere kans op kanker met biologische voeding?

123-biolo-gez-voeding-11-18.png

nieuws

Mensen die biologisch eten zouden minder kans hebben om kanker te krijgen, zo zou blijken uit een Franse studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. 

De NutriNet-Santé studie verzamelde via het internet gegevens over eet- en leefgewoonten van 68.946 personen, met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar. Het onderzoek loopt bijna vijf jaar. Aan de start van de studie werden vragen gesteld over eet- en leefgewoonten, waaronder ook consumptie van biovoeding, zoals groenten, fruit, vlees en zuivel. Van het kwart mensen dat het meest biologisch at kreeg 1,59 procent kanker, bij het kwart die het minst biologisch at was dat 2,18 procent. Het ging vooral om borstkanker en lymfeklierkanker.

Dat zou te wijden zijn aan de kankerverwekkende stoffen in pesticiden, maar dat werd niet gemeten in de studie. Het zou ook kunnen dat het gevonden verband te wijten is aan bijvoorbeeld het feit dat de consumenten van biovoeding doorgaans hoger opgeleid waren en een hoger inkomen hadden, minder rookten minder, een lager lichaamsgewicht en minder rood vlees en charcuterie aten.

In het commentaar op de studie wijzen verschillende voeding- en kankerexperts erop dat het onderzoek nog maar een korte follow-up heeft terwijl het lang duurt voordat kanker zich manifesteert. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt bovendien op 44 jaar, terwijl veel mensen pas later kanker krijgen.

Volgens de commentatoren zijn andere factoren belangrijker bij het verminderen van de kans op kanker, zoals genoeg bewegen en het eten van veel volkoren producten, groente en fruit. Zij zijn bang dat consumenten vanwege de prijs van biologische producten minder groente en fruit gaan eten om pesticiden te mijden.

Bron
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2707948
https://www.nhs.uk/news/cancer/eating-organic-food-linked-lower-cancer-risk/


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram