Genen ontdekt die mede bepalen of u links- of rechtshandig bent

123-herss-links-rechts-170-10.jpg

nieuws Wetenschappers van de universiteit van Oxford en het Max Plank Instituut in Nijmegen ontdekten een netwerk van genen dat mede lijkt te bepalen of iemand links- of rechtshandig wordt. Ze zochten naar genvarianten die samenhingen met links- of rechtshandigheid. Zo stuitten ze op het gen PCSK6. Het gen maakt onderdeel uit van een netwerk van genen dat betrokken is bij de totstandkoming van een linker- en rechterzijde in de embryo.

De onderzoekers wijzen er wel op de voorkeur voor één van onze beider handen hoogstwaarschijnlijk niet alleen van genen afhangt. Net als met alle andere aspecten van menselijk gedrag, gaan nature (aanleg) en nurture (opvoeding) hand in hand. De ontwikkeling van een voorkeur voor een bepaalde hand komt voort uit een mix van genen, onze omgeving en culturele druk om rechts te zijn.

Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Genetics.

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram