Ziekenhuisopname is slecht voor geheugen van bejaarden

nieuws Het geheugen en de mentale functies van bejaarden die in een ziekenhuis worden opgenomen, gaan snel achteruit. Dat blijkt uit een onderzoek in Chicago waarbij 1900 65-plussers gedurende 12 jaar werden opgevolgd. Om de drie jaar werd hun geheugen en denkvermogen getest. Tijdens de studie werd 71% van hen minstens één keer in het ziekenhuis opgenomen. De studie verscheen in het vakblad Neurology.

Gemiddeld ging het geheugen en het denkvermogen licht achteruit met het verouderen. Na een eerste opname in het ziekenhuis ging die achteruitgang echter dubbel zo snel, in vergelijking met hun vroegere scores en met leeftijdsgenoten die niet gehospitaliseerd waren. De achteruitgang van het lange termijngeheugen ging zelfs drie keer sneller na een ziekenhuisopname.

De impact van een ziekenhuisopname was het grootst bij hoogbejaarden bij wie het geheugen- en denkvermogen reeds sterk verslechterd was, en bij diegenen met ernstiger fysieke aandoeningen.

Neurology 2012; 78: 950-956; DOI: 10.1212/WNL.0b013e31824d5894.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram