Vers sinaasappelsap: een energiesupplement voor de hersenen

123-fruitsap-sinaasapp-drank-170_08.jpg

nieuws Dagelijks ‘huisgemaakt’ vers geperst sinaasappelsap (100% natuur dus) drinken, zou de hersenfuncties verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd op senioren die geen enkel gezondheidsprobleem hadden. Gedurende twee maanden dronken ze dagelijks twee grote glazen sinaasappelsap (in totaal een halve liter). Dergelijk vers sap is rijk aan flavanolen, een deelgroep van de flavonoïden, en dat zijn pigmenten waarvan aangetoond werd dat ze antioxiderende eigenschappen hebben. In de acht weken die daarop volgden werd het sinaasappelsap vervangen door een andere drank die weinig flavonolen bevat. Voor en na beide sapkuren werden de deelnemers door een Brits team (Universiteit van Reading) aan een aantal cognitieve testen onderworpen (geheugen, oplossen van problemen, aandachtsniveau …).

Wat waren de vaststellingen? ‘De algemene cognitieve functies waren beduidend verbeterd na twee maanden consumptie van sap met een hoge flavonolenconcentratie’, volgens de onderzoekers. Het is niet echt een spectaculair verschil maar het is er wel degelijk en het geldt vooral voor het geheugen.

Volgens de specialisten zijn deze resultaten een goede reden om intenser te onderzoeken wat het effect is op de hersencapaciteiten van drankjes die rijk zijn aan flavanolen. Zeker voor wat de cognitieve achteruitgang betreft. Ze voegen er ook nog aan toe dat een sinaasappel niet alleen flavonoïden bevat maar ook veel vitamine C en carotenoïden ( bètacaroteen, luteïne) die evenzeer belangrijke bouwstenen zijn voor een goede gezondheid.

bron: The American Journal of Clinical Nutrition (http://ajcn.nutrition.org)

Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram