Lichaamsbeweging alleen is niet voldoende

123-man-op-bureaustoel-bewegen-10-15.jpg

nieuws Steeds meer onderzoek toont immers aan dat wie een hele dag lang stilzit, meer risico loopt op onder andere hartziekten, darmkanker, diabetes, depressie en voortijdige dood.

Iemand die dagelijks een half uurtje gaat wandelen of fietsen, maar voor de rest van de dag stilzit is ‘minder gezond bezig’ dan iemand die gedurende de dag ook het stilzitten afwisselt met rechtstaan en kleine beetjes bewegen. Dagelijks voldoende bewegen waarbij je hartslag en ademhaling sneller gaan is goed, maar dus niet goed genoeg.

Daarom moeten volwassenen lange periodes van stilzitten beperken en na 20 tot 30 minuten even recht te staan en de benen strekken. Of staand in plaats van zittend te bellen. Andere maatregelen zijn onder meer zit- en sta-bureaus op de werkvloer, of het inlassen van bewegingstussendoortjes tijdens en na elke les op school.

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
1 op 10 heeft diabetes. 1 op 3 weet dat niet. 1 op 10 heeft diabetes. 1 op 3 weet dat niet.
Diabetes Liga

1,1 miljoen Belgen. 600.000 Vlamingen. De cijfers spreken boekdelen. Ben je 45-plusser en wil je weten of je risico loopt op diabetes? Test het nu!

Doe de diabetes risicotest!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram