Startup EPILOG versnelt diagnosestelling van epilepsie

epilog-hers-comp-12-16.jpg

nieuws EPILOG, een spin-off van imec en de UGent, komt met een nieuwe technologie die de diagnosestelling van epilepsie op verschillende vlakken bevordert.

De startup ontwikkelde een geautomatiseerde dienst om grote hoeveelheden elektro-encefalogram eeg-gegevens van epilepsiepatiënten snel en accuraat te analyseren. Artsen kunnen daardoor gemakkelijker en objectiever een gefundeerde beslissing nemen over een optimale behandeling. Momenteel testen zeven Europese centra de nieuwe techniek uit.

Epilepsie, een aandoening waarbij er ‘kortsluiting’ optreedt in de hersenen, is een complexe aandoening die opduikt in verschillende vormen. Het screenen en behandelen van de ziekte is vandaag een lang, ingewikkeld en arbeidsintensief proces. Bovendien lijdt een derde van de patiënten aan zogenaamde ‘farmacoresistente epilepsie’: zij kunnen niet met medicatie geholpen worden. Hersenchirurgie is wel een mogelijke uitweg, maar ziekenhuizen kampen dan weer met wachtrijen van één tot anderhalf jaar.
EPILOG localiseert de probleemzones in de hersenen sneller en preciezer. Artsen kunnen daardoor gemakkelijker een onderbouwde beslissing nemen over de meest aangewezen behandeling van hun patiënten. Bovendien is het nieuwe systeem gebruiksvriendelijk en hoeft er niet langer geïnvesteerd te worden in krachtige en dure computersystemen.

Het principe van de technologie is eenvoudig: EPILOG ontvangt de eeg-opnames van de patiënt, analyseert de data en voorziet een gestandaardiseerd rapport met de resultaten. Omdat het platform volledig in de cloud draait, kunnen de detectie en de 3D-visualisatie van de epileptische fenomenen in een beperkte tijdsspanne gerealiseerd worden. De rapporten zijn nadien makkelijk en snel te interpreteren en worden aangeleverd in een standaardformaat, wat de onderlinge communicatie tussen artsen vergemakkelijkt.
Mogelijk zal de technologie in de toekomst ook ingezet kunnen worden voor andere toepassingen, zoals de diagnose van neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer, en het voorspellen van de doeltreffendheid van neurologische medicatie bij patiënten.

Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram