Is het mogelijk om endometriose te voorkomen?

123m-vrouw-buik-pijn.jpg

dossier

Hoe endometriose ontstaat en waarom sommige vrouwen het wel en andere het niet krijgen, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van meerdere factoren: genetisch, hormonaal, bepaalde genitale afwijkingen, een verstoorde immuniteit... Ook sommige omgevingsfactoren zouden mogelijk een rol spelen. Zo worden sommige chemische stoffen zoals dioxines in verband gebracht met het ontstaan van endometriose.

Tot nu toe is het niet mogelijk om endometriose te voorkomen. De belangrijkste raad is om bij klachten die op endometriose kunnen wijzen, zoals pijnlijke maandstonden, je huisarts of gynaecoloog te raadplegen. Ook wanneer je moeite hebt om zwanger te worden (meer dan één jaar niet zwanger worden ondanks pogingen om zwanger te worden) laat je je het best onderzoeken.
Op die manier kan de ziekte effectief behandeld worden en voorkom je een verminderde vruchtbaarheid. 
Een gezonde, evenwichtige voeding en regelmatig bewegen zou mogelijk wel het risico op en de ernst van de ziekte kunnen beperken of voorkomen dat men hervalt. 

Regelmatig bewegen
Vrouwen die een uur of twee per week bewegen (lopen, fietsen...) zouden tot de helft minder kans op endometriose hebben in vergelijking met vrouwen die niet bewegen. Ook vrouwen die endometriose hebben, zouden voordeel hebben bij regelmatige beweging. 
Afvallen in geval van zwaarlijvigheid. 
Gezonde, evenwichtige voeding.
Onze voeding speelt mogelijk een beperkte rol bij het ontstaan en de ernst van endometriose. Tot nu toe is daarover echter relatief weinig degelijk onderzoek verricht. Mogelijk zou een voeding met weinig transvetten (aanwezig in onder meer allerlei gebak en snacks) en weinig (rood) vlees maar met veel groenten en fruit en omega-3 vetzuren (uit vette vis) de kans op en de ernst van endometriose kunnen verminderen.
• Mogelijk zou de anticonceptiepil beschermen tegen endometriose en ook de klachten verminderen.

Wat geen endometriose veroorzaakt

Zeker is dat endometriose niet besmettelijk en niet seksueel overdraagbaar is.  
Sommige factoren worden soms ten onrechte verantwoordelijk geacht voor het ontstaan van endometriose:
• vaginale douches
• een SOA zoals chlamydia of gonorroe
• roken
• een abortus

Lees ook: Endometriose: 'Menstruatiepijn bij jonge meisjes is niet normaal.'

Bronnen:
www.endometriosis.org
www.endometriose.nl
www.nhs.uk/conditions/Endometriosis/Pages/Introduction.aspx
www.nvog.nl
www.uzleuven.be/fertiliteitscentrum/endometriose
www.gynandco.be


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram