Stijgend aantal Belgen invalide door psychische problemen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Op vier jaar tijd is het aantal werknemers in invaliditeit door psychische stoornissen met ruim 18 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). De Christelijke Mutualiteit lanceert daarom de gelukscoach die mensen moet helpen gelukkiger worden.
In 2004 waren er 66.031 werknemers in invaliditeit -minstens een jaar arbeidsongeschikt- ten gevolge van psychische stoornissen. In 2008 waren dat er al 78.112 of 33,65 procent van alle invalide werknemers. Iets wat de Belgische ziekteverzekering ruim 800 miljoen kostte in 2008.

Voorts voerde de CM in 2010 een geluksenquête uit en daaruit bleek dat een op de zes Vlamingen niet gelukkig is. Daarom zette de CM Pluk je Geluk op poten. Het preventieproject roept de Vlaming op actief werk te maken van een gelukkiger leven. Kernboodschap is "geluk kun je leren".

De gelukscoach, een onlinecursus, moet de gebruikers dan weer helpen hun mentale fitheid en geluk te verhogen. Wie zich registreert op de gelukscoach vult een vragenlijst in en krijgt op basis van zijn antwoorden feedback over zijn geluksniveau en een aantal zogenaamde gelukslijnen aanbevolen. Op die gelukslijnen zijn er haltes met oefeningen, getuigenissen, advies en informatie.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram