Eierstokkanker komt uit de baarmoeder

nieuws Eierstokkanker ontstaat waarschijnlijk niet in de eierstok, maar in de baarmoeder. Dit stellen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum UMC St Radboud in Nijmegen, nadat eerder al voorstadia van de kanker in de eileiders ontdekt waren.

Zij bestudeerden het baarmoederweefsel van vrouwen die zijn geopereerd aan ovariumcarcinoom. In negen gevallen trof hij cellen aan die opmerkelijk veel gemeen hadden met de cellen van eierstoktumoren. Er waren ook treffende overeenkomsten in genetische mutaties tussen de verdachte baarmoedercellen en het tumorweefsel van de betreffende vrouwen.
Slijmvlies uit de baarmoeder kan terechtkomen in de eierstokken en in de rest van de buik. Dat gebeurt bij vrouwen met de ziekte endometriose. Mogelijk gebeurt dat ook bij eierstokkanker.

Volgens een gangbare theorie wordt ovariumcarcinoom veroorzaakt door oplopende schade aan de eierstokken als gevolg van de maandelijkse eisprongen. Zo verlagen zwangerschappen, borstvoeding en pilgebruik de kans op kanker, bleek uit eerder onderzoek. Deze theorie verklaart niet waarom ook bij gesteriliseerde vrouwen, die elke maand gewoon een eisprong hebben, aantoonbaar minder eierstokkanker optreedt.'

Bovendien hebben de cellen van eierstoktumoren niets gemeen met de cellen van de eierstok. Er is in de eierstok ook nog nooit een voorstadium van kanker gezien. De enige plek waar tot nu toe wel een voorstadium van eierstokkanker is aangetroffen, is in de eileiders.

Als eierstokkanker begint in de baarmoeder, opent dat de deur naar een nieuwe screeningsmethode of een preventieve behandeling die gericht is op de bekleding van de baarmoeder.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram