Weinig bewijs voor effectiviteit mobiele e-healthinterventies

Laatst bijgewerkt: mei 2020
123-gsm-tel-sms-bericht-170_02.jpg

nieuws Er zijn aanwijzingen dat e-healthinterventies met sms-berichten soms kunnen bijdragen aan zelfmanagement van chronische ziekten als astma, diabetes en hypertensie. Het bewijs is echter zwak en er zijn veel onbeantwoorde vragen over langetermijneffecten, acceptatie, kosten en risico’s.

Dat blijkt uit een Cochrane-review van het beschikbare bewijs (Cochrane Database Syst Rev. 2012;12:CD007459). De auteurs wijzen op een discrepantie tussen het magere bewijs en het enthousiasme waarmee de mobiele gezondheidsdiensten worden gepromoot.

De onderzochte studies bekeken sms-diensten voor patiënten met
diabetes, hypertensie of astma. In 2 studies kregen deelnemers sms’jes om medicatie in te nemen en berichtjes met informatie over hun ziekte. 2 andere studies vroegen patiënten – per sms om meetwaarden (bloedglucose en de dagelijkse peak-flowuitslag) te sms’en. Diabetespatiënten kregen daarop feedback met adviezen, de astmapatiënten wekelijks. Een betere controle van diabetes, bloeddruk of astma werd met deze diensten niet bereikt. Wel was de therapietrouw van patiënten met hypertensie iets beter en hadden de diabetespatiënten zelf het gevoel dat ze meer greep hadden op hun ziekte.

Mogelijk is de combinatie van sms-diensten met andere communicatiemiddelen (internet, al dan niet via GSM) wel effectiever.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram