Eczeem risicofactor voor voedselallergie

123-voedselallergie-noten-ei-04-19.png

nieuws Mensen die lijden aan eczeem (constitutioneel of atopisch eczeem of atopische dermatitis) hebben een verhoogde kans op een voedselallergie. De ontsteking van de huid en de huiduitslag die daarmee gepaard gaat, zou een belangrijke rol spelen in het gevoelig maken of sensitiseren van zuigelingen voor bepaalde voedingsstoffen, met een voedselallergie tot gevolg. Dat schrijven wetenschappers van King's College London en de University of Dundee in het medische tijdschrift Journal of Investigative Dermatology.

Ongeveer 20% van de kinderen in België heeft er kortere of langere tijd last van. Als één van de ouders lijdt aan atopisch eczeem heeft een kind 50% risico om de aandoening te ontwikkelen. Als beide ouders atopisch eczeem hebben is het risico 80%. Dat kinderen met eczeem vaak ook een voedingsallergie ontwikkelen, is al langer bekend. Maar over het precieze mechanisme tast men in het duister.
Volgens de nieuwe studie zouden bij kinderen met eczeem immuuncellen in de beschadigde huid aan de basis liggen van die voedselallergie.

De wetenschappers onderzochten meer dan 600 zuigelingen van 3 maanden oud die uitsluitend borstvoeding kregen, op eczeem. Aan de hand van huidtests werd nagegaan of ze ook gevoelig waren voor 6 veel voorkomende voedingsallergenen. Veel zuigelingen met eczeem bleken gevoelig te zijn voor eiwit, gevolgd door koemelk en pinda’s. Hoe ernstiger het eczeem, hoe meer kans op een voedselallergie. Vermits de kinderen alleen borstvoeding kregen en via hun voeding nooit in contact waren gekomen met deze allergenen, wijst dit er volgens de onderzoekers op dat de gevoeligheid voor die voedselallergenen niet via de darmen maar via de huid moet ontstaan. Zij vermoeden dat immuuncellen in de huid die door de huidletsels in contact komen met allergenen in de omgeving, zoals die voedselallergenen, geprikkeld worden en zo een immuunreactie uitlokken.

Lees ook: Mag een kind met allergie of eczeem worden gevaccineerd?

Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram