Mag een kind met allergie of eczeem worden gevaccineerd?

123h-polio-vaccin-baby-OKT-18.jpg

nieuws Sommige ouders vragen zich af of ze hun kindje met een allergie of atopisch eczeem mogen laten vaccineren. Op diverse websites wordt namelijk beweerd dat vaccinatie een allergie, astma of eczeem kan uitlokken of verergeren (zie bijvoorbeeld de website van de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland, www.kvhn.nl/over-homeopathie/kind/vaccinaties of de website www.vaccinatieschade.be/infoa.html).

Tot nu toe is niet bewezen dat vaccinaties eczeem of allergie kunnen uitlokken of verergeren. Ook heeft geen enkele studie tot nu toe aangetoond dat eczeem, astma of allergie meer voorkomt bij kinderen die werden gevaccineerd. Een allergie, astma of eczeem is dus geen reden om uw kind niet te laten vaccineren.

De voordelen van vaccinatie wegen alleszins ruimschoots op tegen de mogelijke nadelen. Kinderen met eczeem of een allergie zijn dikwijls vatbaarder dan andere kinderen en kunnen ook veel zieker worden van de ziektes die door vaccinatie voorkomen kunnen worden. Sommige vaccins, zoals het griepvaccin, worden bijvoorbeeld ten zeerste aanbevolen bij kinderen met een ernstige astma. De ziekten waartegen wordt ingeënt, kunnen bij hen ernstige complicaties geven.

• Uw kind mag gevaccineerd worden op de aanbevolen tijdstippen, ook als het net op dat ogenblik een eczeemopstoot doormaakt. Bij een opstoot van astma kan in overleg met de arts eventueel besloten worden om de vaccinatie uit te stellen.

• Indien uw kind met eczeem een cortisonezalf of een zalf of crème met immunomodulatoren (zoals Protopic of Elidel) moet gebruiken, of als uw kind met astma inhaleerbare corticosteroïden gebruikt, is dit geen bezwaar om het te laten vaccineren. Deze geneesmiddelen hebben geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin en verhogen ook niet de kans op ongewenste bijwerkingen.

• Indien uw kind bij ernstig eczeem tijdelijk een immuunonderdrukkend geneesmiddel moet innemen zoals corticosteroïden, methotrexaat, azathioprine of ciclosporine, overlegt u het best met uw arts of vaccinatie tijdelijk moet uitgesteld worden.

• De vrees dat een kind met eczeem of een allergie allergisch zal reageren op het vaccin, is meestal onterecht. Allergische reacties op vaccins zijn uiterst zeldzaam en zelden ernstig.
Wanneer uw kind allergisch is aan bepaalde bestanddelen in een vaccin (bv. kippeneieren, antibiotica), moet u bij vaccinatie de arts hiervan wel op de hoogte brengen, zodat die de nodige voorzorgen kan nemen.

Morgen: Een allergische reactie na vaccinatie

Met dank aan dr. Marc Raes (UZ Leuven en Virga Jesse Hasselt)


Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram