Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Dit doet cannabis met je brein

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Wetenschappers aan de universiteiten van Texas en New Mexico waarschuwen voor de gevolgen van cannabis. Uit een recent onderzoek waarbij ze hersenscans van zware cannabisgebruikers bestudeerden, besluiten ze dat elke dag cannabis roken de grijze hersenmassa doet krimpen.

Chronisch cannabis roken zou een invloed hebben op de belangrijkste structuren van het brein. De grijze hersenmassa, de cellen die informatie verwerken, krimpt, terwijl de witte hersenmassa, die de verschillende delen van het brein met elkaar verbindt, aangroeit om te compenseren. Maar ook die verbindingen sterven af door chronisch cannabisgebruik.

Langetermijnrisico’s
Het hersenonderzoek van de universiteiten is een van de eerste studies die de langetermijnrisico’s van de ‘softdrug’ in kaart brengt bij levende gebruikers. Het onderzoeksteam vergeleek de hersenscans van 48 volwassen cannabisrokers met die van 62 niet-gebruikers. Daaruit bleek dat chronische marihuanarokers – die de drug gemiddeld drie keer per dag gebruikten – een kleiner volume grijze hersenmassa in de orbitofrontale cortex vertoonden, het deel van het brein dat belangrijk is voor onder andere het maken van beslissingen en het tonen van empathie. De cannabisgebruikers hadden ook meer witte hersenmassa, de verbindingen tussen cellen die beïnvloeden hoe het brein leert en functioneert. De onderzoekers vermoeden dat het brein op die manier het verlies van de belangrijke grijze massa probeert op te vangen. Maar die extra verbindingen worden na zes tot acht jaar chronisch cannabisgebruik ook weer afgebroken, zo blijkt nu.

Leeftijd als belangrijke factor
De studie wees ook uit dat het effect van cannabisgebruik afhangt van de leeftijd waarop er wordt gestart met roken. Hoe vroeger een proefpersoon met marihuana begon, hoe groter de structurele veranderingen die in het brein werden vastgesteld.

Vorige maand publiceerde Wayne Hall, een professor aan het King’s College in Londen en adviseur van de wereldgezondheidsorganisatie, ook al onrustwekkende cijfers. Na twintig jaar cannabisonderzoek kon hij besluiten dat 1 op 6 tieners die cannabis gebruiken afhankelijk worden van de drug. Bij volwassenen is dat 1 op 10. Het gebruik van cannabis door tieners zou ook het risico op het ontwikkelen van psychologische stoornissen als schizofrenie verdubbelen.

volgopfacebook

volgopinstagram