Cannabis verhoogt kans op psychotische aandoening

nieuws Volgens een literatuurstudie in The Lancet verhoogt zelfs occasioneel gebruik van cannabis het risico op een psychotische aandoening op latere leeftijd, waaronder schizofrenie. Cannabisgebruikers hebben globaal genomen 40% meer kans op een psychotische stoornis, bij zware cannabisgebruikers (dagelijks of wekelijks gebruik) is de kans zelfs 50 tot 200% hoger. Volgens de onderzoekers zouden in Engeland 800 nieuwe gevallen van psychosis per jaar kunnen voorkomen worden als het cannabisgebruik afneemt.
Er werd geen verhoogde kans op een bipolaire stoornis, depressie, angstaanvallen of andere mentale problemen vastgesteld bij de cannabisgebruikers.
Alhoewel niet kan uitgesloten worden dat mensen met aanleg voor psychotische stoornissen eerder naar cannabis grijpen, en zij dus ook zonder het cannabisgebruik een hoger risico lopen, pleiten de onderzoekers op basis van deze gegevens ervoor om strenger op te treden tegen cannabisgebruik, vooral bij jonge mensen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram