Zoete dranken verhogen bloeddruk bij kinderen

123-zoete-dranken-11-18.png

nieuws

Het is al langer bekend dat de inname van veel suikerhoudende drankjes een risicofactor is voor overgewicht bij kinderen. Nu blijkt dat de zoete drankjes ook de bloeddruk kunnen verhogen.

In het kader van de ABCD-studie, een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid van 8.000 kinderen in Amsterdam, is gekeken naar het verband tussen het drinken van suikerhoudende drankjes en de bloeddruk op de leeftijd van 5-6 en 11-12 jaar. De studie verscheen in het vakblad in CLinical Nutrition ESPEN.
Uit het onderzoek blijkt dat de onderzochte kinderen op 5-6 jarige leeftijd gemiddeld 2,6 glazen suikerhoudende drankjes per dag dronken. Op 11-12 jarige leeftijd was dit 4,4 glazen per dag. 

De kinderen die op 11-12 jaar gemiddeld 6 glazen per dag dronken, hadden een 2.3 mmHg hogere systolische bloeddruk, vergeleken met kinderen die gemiddeld 2 glazen per dag dronken. Bij de 5-6 jarigen vonden de onderzoekers hetzelfde verband, alleen minder sterk. Het verschil in bloeddruk kwam niet doordat de kinderen die veel zoete drankjes dronken zwaarder waren. Wel waren er aanwijzingen dat een verhoogde sympathische zenuwstelsel activatie een rol speelt. Dit zou kunnen worden verklaard door fructose, een stof die veel voorkomt in suikerhoudende drankjes.

De onderzoekers pleiten voor ontmoediging van het drinken van suikerhoudende drankjes, in lijn met het huidige voedingsadvies. Meer dan de helft van de kinderen die veel zoete drankjes dronken op 5-6 jaar, dronken ook veel van die drankjes op 11-12 jaar. Het beperken van suikerhoudende drankjes door ouders bij jonge kinderen kan bijdragen aan het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon van tieners.

Bron: 
https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(18)30006-8/abstract
https://www.captise.nl/Zorg-Jeugd/ArtMID/504/ArticleID/2372/Zoete-drankjes-leiden-bij-kinderen-tot-hogere-bloeddruk-en-meer-activatie-van-het-sympathische-zenuwstelsel
https://abcd-studie.nl/hoofdpagina/algemeen/nieuws/


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram