Koffie houdt darmkanker onder controle

123-boek-koffie-lezen-10-26.jpg

nieuws Dagelijks koffie drinken zou het risico op een recidief van darmkanker verbazingwekkend veel verminderen!

Het onderzoek werd uitgevoerd op een duizendtal patiënten die behandeld werden voor colorectale kanker (of dikkedarmkanker) in fase III: de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor. De onderzoekers van het Dana-Farber Kanker Instituut in Boston hebben heel wat parameters blootgelegd die verband houden met de voedingsgewoontes zowel in het begin van de opvolging van de patiënt, als tijdens zijn behandeling en een jaar erna. Een van de aandachtspunten daarbij is de consumptie van koffie (met of zonder cafeïne).

Wat is de conclusie? ‘Het effect was het grootst bij patiënten die minstens vier koppen koffie per dag drinken’, zegt de arts. ‘Het risico op een recidief van de kanker was met 42% verminderd in vergelijking met dat van patiënten die geen koffie dronken. Twee of drie koppen koffie per dag gaven een beschermingseffect dat als matig kan worden bestempeld en één kop koffie gaf geen enkel effect.’ Belangrijk ook is dat cafeïnevrije koffie geen positieve impact heeft.

De coördinator van dit onderzoeksteam schuift deze hypothese naar voren: ‘het drinken van koffie verhoogt de gevoeligheid van het organisme voor insuline en vermindert de behoefte aan dit hormoon. Dit fenomeen helpt mogelijks om ontstekingen te verminderen.’
Maar er zijn zeker nog andere studies nodig. In de eerste plaats om deze resultaten te bevestigen en vervolgens ook om te begrijpen hoe deze mechanismes werken.

bron: Journal of Clinical Oncology (http://jco.ascopubs.org)

Laatst bijgewerkt: februari 2016
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram