Is koffie goed voor het hart?

unsplash_koffie_bonen.jpg

nieuws Drie tot vijf kopjes koffie per dag kunnen helpen verstopte aderen en een hartaanval te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek in Zuid-Korea gepubliceerd in het tijdschrift Heart.
De studie volgde ruim 25.000 gezonde mannen en vrouwen van gemiddeld 41 jaar oud, die een volledige check-up met CT-scan van het hart kregen. Daardoor kon de conditie van hun bloedvaten in kaart worden gebracht. Vernauwde bloedvaten door kalkvorming (atherosclerose) doet de kans op een hartinfarct en een beroerte (CVA) toenemen. Ook moesten de deelnemers een vragenlijst invullen over hun eet- en drinkgewoonten in het voorbije jaar. Daarin werd onder andere gevraagd hoeveel koffie ze per dag dronken. Verder werd ook gekeken naar rookgedrag, beweging, gewicht, bloeddruk, cholesterol, suikerspiegel en groenteconsumptie.

• Bij iets meer dan 13% van de deelnemers werd een vernauwing van de slagaders vastgesteld.
• Mensen die dagelijks tussen 3 en 5 koppen koffie dronken, hadden bijna 20% minder kalkafzetting in de aders in vergelijking met mensen die geen koffie dronken. Bij wie minder dan 3 koppen of meer dan 5 koppen dronk, werd nauwelijks een verschil vastgesteld.

De onderzoekers besluiten hieruit dat matige koffieconsumptie gepaard gaat met minder kalkafzetting in de bloedvaten. Of het hier om een oorzakelijk verband gaat (met andere woorden of de koffieconsumptie de oorzaak is van de vermindering van de kalkafzetting) kan met dit onderzoek echter niet aangetoond worden. Als het effect inderdaad aan de koffie ligt, dan zou men bijvoorbeeld verwachten dat 1 tot 3 koppen per dag ook al enig effect zou tonen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram