Gesuikerde frisdrank verhoogt kans op diabetes

nieuws Volgens een recente Europese studie van het Imperial College London, gepubliceerd in het vakblad Diabetology (http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-013-2899-8) verhoogt het dagelijks drinken van gesuikerde frisdrank de kans op diabetes type 2 met bijna een vijfde. Voor de studie werden gegevens van ruim 330.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Spanje, Zweden, Frankrijk en Nederland bestudeerd. 12.403 daarvan kregen diabetes type 2 in de zestien jaar dat de studie duurde.

• Voor elk blikje frisdrank (336 mg) per dag verhoogt de kans op diabetes type 2 met 22%. Dit percentage daalde tot 18% wanneer ook rekening werd gehouden met de totale energie-inname en de BMI.

• Bij light dranken (kunstmatig gezoet), vruchtensappen en nectar werd geen verhoogd risico vastgesteld.
De toename van het risico op diabetes zou kunnen te maken hebben met het effect op het gewicht: één blikje cola is vergelijkbaar met een tiental klontjes suiker en telt 140 calorieën. Wie dagelijks één blikje drinkt, bovenop zijn normale calorie-inname, komt elk jaar ongeveer 7 kg aan. Volgens een recent onderzoek van Harvard School of Public Health dat werd voorgesteld op een conferentie van de American Heart Association zouden wereldwijd jaarlijks 180.000 overlijdens door obesitas kunnen toegeschreven worden aan overdreven frisdrankgebruik.

Naast het effect op het lichaamsgewicht beïnvloeden gesuikerde dranken ook het suikergehalte in het bloed (bloedglucose) en verstoren ze het hormoon insuline, wat de kans op diabetes doet toenemen.


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram