Onafhankelijk artsenbezoek leidt tot beter en goedkoper voorschrijven

123-dr-consult-arts-gesprek-voorschr-12-15.jpg

nieuws Huisartsen schrijven beter voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. De gesprekken kunnen op de waardering van de huisartsen rekenen en leveren ook geld op. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Dat artsenbezoekers vanuit de farmaceutische industrie huisartsen aanzetten tot het voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen, is algemeen bekend. Om te onderzoeken of deze strategie ook werkt om de zorg doelmatiger te maken stuurde het IVM in 2014 een team van eigen artsenbezoekers op pad. Deze apothekers en artsen met kennis van doelmatig voorschrijven koppelden informatie over voorschrijfgedrag terug aan de huisarts. Samen met de huisarts stelde de artsenbezoeker een verbeterplan op.

Zij bezochten huisartsen uit de groep van de 25 procent laagst scorende huisartsen op de indicatoren uit de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen (MVH). De indicatoren vormen een betrouwbare graadmeter voor goed en doelmatig voorschrijven. Na drie maanden en vervolgens nogmaals één jaar na het bezoek werden de 37 huisartspraktijken telefonisch benaderd om het bespreken van de resultaten van het bezoek en voor de evaluatie van de interventie.

Stijging van scores
De scores van de deelnemende artsen zijn een jaar na het bezoek vergeleken met een controlegroep: artsen die ook tot de groep van de 25 procent laagst scorende huisartsen behoorden, maar niet werden bezocht. De scores bij de bezochte huisartsen stegen meer dan de scores bij de controlegroep.
Bezochte huisartsen schreven na het bezoek vaker meer doelmatige geneesmiddelen voor dan daarvoor. Zo kozen de bezochte huisartsen bij antidepressiva 19 procent vaker voor een doelmatig voorkeursmiddel. Bij de bloeddrukverlagende RAS-remmers kozen de bezochte huisartsen 14 procent vaker voor in de NHG-Standaarden aanbevolen middelen. Het onafhankelijk artsenbezoek bracht het aandeel reserve-antibiotica terug van 18 naar 15 procent.

Kosteneffectief
Het onderzoek laat ook zien dat het inzetten van onafhankelijke artsenbezoekers kosteneffectief is. Door het kiezen voor het meest doelmatige geneesmiddel dalen de geneesmiddeluitgaven bij gelijkblijvende of zelfs hogere kwaliteit. Onafhankelijk artsenbezoek kan een besparing realiseren tot € 3.000 per huisartspraktijk na aftrek van de kosten van het bezoek en correctie voor de controlegroep. Dit bedrag kan nog worden vergroot als per huisarts de nadruk wordt gelegd op die indicatoren waarop bij die huisarts nog veel verbetering mogelijk is.

Bezochte huisartsen enthousiast
Alle deelnemende huisartsen waren zonder uitzondering enthousiast en gemotiveerd om aan het onderzoek mee te doen. Zij gingen graag in gesprek om hun (lage) scores beter te begrijpen. Door het zien van hun scores en de toelichting hierop lukte het hen ook beter hun voorschrijfgedrag aan te passen.

Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram