Ereloonsupplementen in ziekenhuis stijgen met meer dan 6 procent

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Volgens een studie van de CM stijgen de ereloonsupplementen in ziekenhuis sterker dan ooit. In totaal werden zo'n 1,4 miljoen facturen uit 2014 geanalyseerd.

• De ereloonsupplementen in eenpersoonskamers stegen in 2014 met 6,3 procent. Het gaat om de grootste stijging sinds CM jaarlijks haar ziekenhuisbarometer opstelt. Ter vergelijking, de voorbije tien jaar stegen de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers jaarlijks met gemiddeld 1,3 procent.
• In 2014 bedroeg het gemiddelde bedrag van het ereloonsupplement 886 euro.
• Voor een ziekenhuisopname met overnachting in een eenpersoonskamer betaalt u gemiddeld 1.461 euro. In een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer is dat 281 euro.
• De ereloonsupplementen stijgen het sterkst voor de zogenaamde technische behandelingen zoals radiologie of klinische biologie.
• De kamersupplementen voor eenpersoonskamers stegen tussen 2013 en 2014 met 5 procent.
• Ook de prijs voor dagopnames steeg. Voor een eenpersoonskamer betaalde je in 2014 gemiddeld 722 euro, voor een tweepersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer 129 euro.
• Voor niet-terugbetaalde geneesmiddelen betalen patiënten gemiddeld 32 euro per hospitalisatie.

Diverse oorzaken

De oorzaken voor de sterke stijging van de prijs in eenpersoonskamers zijn divers. Ongeveer 80 procent van de Belgen heeft een hospitalisatieverzekering. Die betaalt de ereloonsupplementen gedeeltelijk tot volledig terug. Ziekenhuizen weten dat en rekenen soms fors door.
Hoge ereloonsupplementen zijn voor ziekenhuizen ook een manier om artsen aan zich te binden.

Zevenpuntenplan

Om een verdere stijging van de kostprijs voor een ziekenhuisopname in een eenpersoonskamer tegen te gaan, pleit CM voor een strengere regelgeving.

De CM stelt zeven concrete maatregelen voor.
Wettelijke beperking van de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers tot 100 procent van het officiële honorarium of vaste kostprijs per behandeling.
• Verbod op ereloonsupplementen voor technische prestaties (bv. klinische biologie, radiologie) en reanimatie.
• Garantie van de vrije keuze van arts, ook in een tweepersoonskamer en gemeenschappelijke kamer.
Kostenraming voor patiënten vóór hun ziekenhuisopname.
Solidarisering van de kost van niet-terugbetaalde geneesmiddelen onder de ziekenhuispatiënten, zodat geen enkele patiënt voor een onaangename verrassing komt te staan.
Patiëntenfactuur van maximaal 200 euro voor een opname met overnachting in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer.
Correcte en transparante financiering van de ziekenhuizen die de verpleegkundige zorg en andere personeelskosten beter dekt

Op de website van CM kunt u de ziekenhuistarieven vergelijken.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram