Zonder inspanning toch afvallen? Deze 6 aanpassingen maken het verschil

123-vr-buik-dieet-slank-buik-03-18.jpg

nieuws Op dieet gaan is niet zo moeilijk, maar het (langer dan drie uur) volhouden dan weer wel. Maar hé, alle beetjes helpen en er zijn een aantal simpele trucjes die je alvast in de goede richting duwen.

1. Blijf gehydrateerd
Je hoort het natuurlijk veel te vaak, maar begin eindelijk eens met die twee liter per dag. Niet alleen omdat je lichaam het nodig heeft, maar ook omdat het je heel wat calorieën scheelt als je al je frisdranken vervangt door water. Drink het ijskoud voor een extra boost voor je stofwisseling: doordat je lichaam afkoelt, verbruikt het meer calorieën om weer op te warmen. Dit helpt je gewicht verliezen.

2. Vertraag je maaltijden
Door de dagelijkse drukte heb je wellicht de neiging om maaltijden naar binnen te schuiven. Dat heeft twee nadelen. Ten eerste eet je meer dan zou moeten of registreer je niet duidelijk wat je allemaal naar binnen werkt. Ten tweede verteert voeding beter als je er fatsoenlijk op gekauwd hebt.

3. Eet in kleinere porties
Eet meer, maar ook minder. Euh, wat? Geen wereldschokkend nieuws als je op je lijn let, maar maak er een gewoonte van om vaker, maar kleinere porties te eten. Zo krijg je meer inzicht in je voedingsinname. Bovendien is de kans op vreetbuien minder klein aangezien je verdeeld over de dag non-stop voeding binnenkrijgt.

4. Eet meer bladgroenten
Bladgroenten zitten vol voedingsstoffen, maar bevatten nauwelijks calorieën. Wel zorgen ze ervoor dat je je langer verzadigd voelt (want: geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, langzame afgifte van voedingsstoffen), waardoor je de rest van de dag minder geneigd bent om te snacken en gewicht verliezen dus gemakkelijker wordt.

Krijg je toch nog trek? Eet simpelweg nog een portie bladgroenten, de hoeveelheid calorieën is dermate laag dat je er bij wijze van spreken de hele dag van kunt eten.

5. Verhoog de hoeveelheid eiwitten in je voeding
Eiwitten bevatten weinig calorieën, maar zorgen er wel voor dat je sneller een voldaan gevoel hebt en dus minder eet. Denk aan magere plattekaas, kip, eieren, vis, amandelen, linzen en quinoa. Mocht je het lastig vinden om dit in je dieet te verwerken, dan kun je ook een eiwitshake nemen op momenten dat je trek hebt.

Een eiwitshake zorgt direct voor een gevuld gevoel en bevat nauwelijks calorieën. Bijkomend voordeel: eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van je spieren, mocht je overwegen te gaan trainen.

6. Zorg voor genoeg beweging en slaap
Met kleine aanpassingen kun je grote verschillen maken. Ga sporten of neem in ieder geval iets vaker de fiets of ga gewoon te voet. Genoeg slaap is minstens zo belangrijk. Te weinig rust zorgt er namelijk voor dat je meer ghreline aanmaakt (hongerhormoon), waardoor je meer de neiging krijgt om te gaan snacken. Herkenbaar na een te korte nacht, right? 

Niemand beweert dat het gemakkelijk is om af te vallen of op gewicht te blijven, maar zoals je ziet kunnen kleine – gemakkelijke – aanpassingen in je levensstijl al een verschil maken. Verder komt het vooral neer op discipline, want zoals een welbekend gezegde luidt: elk pondje gaat door het mondje.

Auteur: Leroy van den Berg


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram