Eiwitrijk dieet beschermt tegen kanker

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten vermindert de kans op kanker en remt mogelijk ook de groei van reeds aanwezige kankercellen af. Dat toont onderzoek gepubliceerd in het vakblad Cancer Research. Het ging weliswaar om een experimenteel onderzoek bij muizen, maar volgens de onderzoekers zijn de biologische effecten zo sterk dat hieruit ook besluiten voor de mens kunnen worden getrokken.

Een eerste groep muizen kreeg een typisch westers dieet met 55% koolhydraten, 23% eiwitten en 22% vet. Een tweede groep kreeg een dieet met 15% koolhydraten, 58% eiwitten en 26% vet. Bij muizen die genetisch voorbestemd waren om borstkanker te krijgen, kreeg bijna de helft die het westers dieet volgde tijdens het eerste jaar effectief borstkanker, tegenover geen enkele muis met het proteïnerijke dieet. Van de muizen die het westers dieet kregen, stierf uiteindelijk 70% aan kanker voor de normale leeftijd van 2 jaar. Bij de muizen met het eiwitrijke dieet kreeg slechts 30% kanker en werd meer dan de helft ouder dan 2 jaar.

De onderzoekers vermoeden dat kankercellen meer suikers nodig hebben om te groeien en te overleven dan normale cellen. Door de aanvoer van koolhydraten te beperken, circuleert er minder glucose en insuline in het bloed. Bovendien zou een dieet met weinig koolhydraten maar veel eiwitten het immuunsysteem beter in staat stellen om kankercellen op te ruimen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram