UZ Brussel start met Sport & Diabetes pilootproject voor kinderen met diabetes type 1

Laatst bijgewerkt: oktober 2018
UZ-BXL-diabetes-bewegen-10-18.jpeg

nieuws

Het UZ Brussel stelt in de Brusselse multiculturele omgeving een toename vast van jonge kinderen met diabetes type 1. Om de gezondheid van die kinderen te verbeteren en de sociale isolatie door de ziekte te doorbreken start het kinderdiabetesteam van het UZ Brussel vanaf oktober, dankzij de steun van een heel aantal partners, een ambulant programma voor wekelijks sporten onder medische begeleiding. Bewegen inbouwen in de dagelijkse routine en als onderdeel van het behandelplan van kinderen met type 1 diabetes zorgt voor een betere werking van de insulinebehandeling op korte termijn en het vermijden van complicaties op lange termijn.

Veilig bewegen onder medische begeleiding
“Het is belangrijk dat kinderen met type 1 diabetes van bij de diagnose dagelijks bewegen. Omdat we in het Brussels Gewest een toenemend aantal kinderen met type 1 diabetes zien, zijn we met dit pilootproject gestart om voor al onze patiënten beweging in te bouwen vanaf de eerste educatiemomenten. Zo raken het kind en zijn ouders van bij het begin vertrouwd met sporten met diabetes. Het insulineschema van de patiënt wordt dan op maat en in functie van de activiteiten aangepast, “ aldus prof. Inge Gies van het kinderdiabetesteam van het KidZ Health Castle van het UZ Brussel.

“Heel wat ouders van kinderen met type 1 diabetes zijn terughoudend om hun kinderen te laten sporten of activiteiten te laten volgen in een sportclub. Dit is vooral te wijten aan het niet kunnen inschatten van de impact van de inspanning op de bloedsuikerschommelingen van hun kind. Door hen van bij de diagnose daarin te begeleiden nemen we die angst weg en geven we beweging een plaats in de dagdagelijkse routine. Hoe frequenter een persoon met type 1 diabetes beweegt, hoe beter de insulinewerking en hoe lager het risico op complicaties op lange termijn, zoals hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen.”

Ambulant sportprogramma en sportkampen
Vanaf oktober zullen diabetespatiënten van het KidZ Health Castle elke woensdagnamiddag in de sportzaal van het UZ Brussel een ambulant sportprogramma kunnen volgen. Vooral voor jongeren die weinig bewegen of liever niet aansluiten bij een sportclub of jeugdbeweging, biedt dit kansen om van de voordelen van bewegen te genieten. Naast de sportactiviteiten op woensdagnamiddag, wordt ook aandacht besteed aan educatie en evaluatie van de insulinebehandeling, zodat zowel ouders als kinderen goed geïnformeerd zijn over hoe ze best omgaan met bloedsuikerschommelingen. Want het is vooral de opvolging van bloedsuikerschommelingen die ouders ervan weerhoudt om hun kinderen buitenshuis te laten sporten.

Bovenop het ambulant sportprogramma, worden ook sportkampen georganiseerd. Twee keer per jaar kunnen kinderen met diabetes type 1 gedurende 3 dagen op sportkamp gaan onder medische begeleiding van het kinderdiabetesteam van het UZ Brussel.

Samenwerking van academische en institutionele partners
Het pilootproject Sport en Diabetes gaat in oktober 2018 officieel van start en wordt ondersteund door een heel aantal overheids-, academische en private partners waaronder verschillende faculteiten van de VUB en ULB ISEPK voor de wetenschappelijk ondersteuning (de faculteiten Geneeskunde, Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie), het Wetenschappelijk Steunfonds VUB, de Socialistische Mutualiteiten voor de organisatie van de sportkampen, de Diabetes Liga, het Huis voor Gezondheid, het Fonds Edith Devriendt, Sonja Kimpen, en het kabinet van de ministers Maggie De Block, Jo Vandeurzen, Philippe Muyters via Sport Vlaanderen, Sven Gatz en Pascal Smet.

Steun van Danira Boukhriss Terkessidis en Adil El Arbi als meter en peter
Het project kan ook rekenen op de steun van een enthousiaste meter en peter: Danira Boukhriss Terkessidis, reporter en presentatrice bij één (VRT), en filmregisseur Adil El Arbi.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram