Koffie verkleint de kans op diabetes

Laatst bijgewerkt: december 2019
123-koffie-tas-170-05.jpg

nieuws Koffie verkleint de kans op diabetes type 2 en hoe meer je ervan drinkt, hoe beter. Dat wordt bevestigd in een nieuw onderzoek van de Harvard Universiteit in het vakblad Diabetologia. Daarin werden gegevens bekenen van ruim 45.000 vrouwen en 25.000 mannen over een periode van 20 jaar. Om de vier jaar werden ze schriftelijk ondervraagd over onder meer hun eet- en drinkgewoonten en ook hun koffieconsumptie. Mensen die hun dagelijkse koffie-inname verhoogden met 1 kopje liepen na vier jaar 11 procent minder risico op diabetes type 2. Wie daarentegen de koffie-inname met meer dan 1 tas per dag verminderde, had 17% meer kans om na vier jaar diabetes te krijgen. Wie gedurende de hele periode drie of meer kopjes koffie per dag dronk, had tot 37 procent minder kans op diabetes dan diegenen die minder dan 1 tas dronken.

Volgens de onderzoekers bevat koffie veel gezonde chemische verbindingen zoals bijvoorbeeld chlorogeenzuur, dat het metabolisme versnelt. Ook magnesium, dat de kans op diabetes type 2 verkleint, is in koffie te vinden. Dat zou het gunstige effect kunnen verklaren. De onderzoekers benadrukken evenwel dat ze met dit type van onderzoek niet kunnen aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen koffie-inname en het risico op diabetes. Bovendien stellen ze ook dat voldoende lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet nog steeds centraal staan om het risico op diabetes laag te houden.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram