Ouderen met depressie genezen minder snel dan jongeren

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-vr-ouder-depr-angst-eenzaam-07-18.jpg

nieuws

Hoe ouder u bent, hoe minder gemakkelijk u geneest van een depressie. Na twee jaar is 50 procent van de veertigplussers van een depressie af, bij jongeren is dat cijfer hoger: 66 procent. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair ziekenhuis VUmc in een studie naar het effect van leeftijd op het verloop van de ziekte. Twee jaar volgden zij een duizendtal patiënten in de leeftijd van 18 tot 88 jaar. Ze peilden de ernst van de klachten op verschillende momenten en keken ze hoe vaak depressies chronisch leken.

Ten opzichte van mensen onder de 40 jaar hadden mensen van 70 jaar of ouder bijvoorbeeld een twee- tot driemaal zo grote kans dat de depressie na twee jaar nog steeds aanwezig was. Bij zeventigplussers had een depressie vaker dan bij jongeren een chronisch karakter, dat wil zeggen dat zij ten minste driekwart van de tijd met de klachten kampten. Het verband blijkt lineair: als u ouder wordt (vanaf veertig), wordt het lastiger om van een depressie te herstellen. De klachten zijn soms lichter, maar houden langer aan.

Wat hiervan de oorzaak is, is niet duidelijk. Het kan erop wijzen dat depressie als ziekte bij het ouder worden een andere vorm krijgt. Mogelijk begrijpen oudere mensen de behandeling minder goed, waardoor ze minder snel herstellen. Wel benadrukken de onderzoekers dat op dit moment nog te weinig aandacht is voor een aangepaste behandeling voor ouderen met een depressie, zij stellen dat ouderen in ieder geval intensievere begeleiding nodig hebben.

Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen welke factoren het ongunstiger beloop van een depressie bij ouderen kunnen verklaren.

Bron:

http://doktermedia.nl/reviews/psychiatrie/2018/06/22/ouderen-genezen-minder-snel-van-een-depressie-dan-jongeren/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram