Helpt yoga bij depressie?

123-vr-ouder-yoga-gelukkig-04-17.jpg

nieuws

Volgens onderzoekers van Harvard en de universiteit van Boston zou yoga helpen bij een depressie. Hun studie verscheen in het tijdschrift The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
Maar er rijzen heel wat vragen bij dit onderzoek.
De onderzoekers vroegen 265 mensen met een depressie om deel te nemen aan een onderzoek over yoga en depressie. Uiteindelijk waren slechts 32 mensen die matig tot hoog scoorden op een depressie-schaal bereid tot deelname.

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: een groep volgde en intensieve yoga-cursus (3 keer per week een yogales van 90 minuten en 4 yoga-sessies van 30 minuten thuis); de tweede groep volgde een minder intensieve cursus (wekelijks 2 yogalessen thuis nog eens 3 sessies van 30 minuten). Na 12 weken stelde men in beide groepen een belangrijke verbetering vast. Alle deelnemers hadden nog slechts minimale depressie-symptomen. De onderzoekers besloten dat intensief yoga beoefenen een duidelijke gunstige impact heeft op depressie.

Maar heeft dit met yoga te maken of kunnen de gunstige effecten ook door andere factoren zijn veroorzaakt? Er was bijvoorbeeld geen verschil tussen de groep die een intensieve yogacursus volgde en de groep die een minder intensief programma volgde. Er wordt ook niet beschreven welk type yoga beoefend werd. Heeft het gunstige effect te maken met de yogalessen of met het feit dat de mensen samen met lotgenoten iets probeerden te doen aan hun depressie of zich ontspanden?

Ook werd niet vergeleken met mensen die geen yogalessen volgden, maar zich op een andere manier ontspanden, bijvoorbeeld door samen te dansen of te wandelen.
Besluit: yoga ontspant lichaam en geest, maar het gunstige effect op een depressie wordt door deze studie niet aangetoond.

Bronnen:
http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/acm.2016.0140
http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/Can-yoga-and-breathing-really-help-cure-depression.aspx


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram