Screening op erfelijke darmkanker kan veel beter

nieuws Bij patiënten met een verhoogd familierisico op darmkanker is het noodzakelijk om familieleden door te verwijzen voor onderzoek of screening. De familieleden hebben namelijk een verhoogde kans om darmkanker te krijgen. Toch wordt er nog altijd veel te weinig doorverwezen, zo blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum UMC St Radboud in Nijmegen.

In Nederland is het risico dat iemand darmkanker krijgt 5 tot 6 procent. Wanneer meerdere familieleden darmkanker kregen of wanneer dit voor hun 50ste werd vastgesteld, dan stijgt dat risico naar minimaal 10 tot 12 procent. Jaarlijks krijgen ongeveer 11.000 Nederlanders de diagnose darmkanker en bij ongeveer 2.200 van hen spelen erfelijke factoren een rol. Wordt bij iemand erfelijke darmkanker vastgesteld, dan is het dus belangrijk om te onderzoeken of ook bij familieleden dit erfelijke risico aanwezig is. Zo nee, oké. Zo ja, dan kan door tijdige verwijzing en met preventieve maatregelen, zoals een coloscopie, het werkelijk ontstaan van darmkanker in veel mensen worden voorkomen.

Uit het onderzoek in Nijmegen blijkt dat de identificatie van mensen met een verhoogd familierisico op darmkanker veel beter kan. Want dan kan veel meer darmkanker worden voorkomen bij hun familieleden. Van de 82 patiënten met een hoog familiair risico werden er slechts 19 verwezen voor erfelijkheidsonderzoek. Aan de andere kant werd 23 procent van de darmkankerpatiënten zonder dat hoge risico soms toch doorverwezen, terwijl dat niet effectief is. Volgens het onderzoek is een betere verwijzing van darmkankerpatiënten en hun familieleden met een verhoogd familiair risico én het beperken van dergelijke verwijzingen voor mensen met een laag familiair risico zijn nodig voor betere en efficiënte preventie van kanker.

Om de situatie te verbeteren wordt voorgesteld om extra aandacht te besteden aan toegankelijke bronnen voor de patiënten, zoals de website www.risco-darmkanker.nl. Dit middel wordt door patiënten en hun naasten het meest gewaardeerd. Een digitale verwijstest woor door het UMC St Radboud als gratis App beschikbaar gesteld voor artsen en andere zorgverleners, en is te vinden via www.umcn.nl/verwijzers.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram