Tips om te verhuizen met een kind

dossier

Wie verhuist, staat voor een drukke en uitdagende periode. Waarschijnlijk kom je handen tekort: je moet inpakken, opruimen, paperassen regelen, plannen, inrichten, … Verhuizen is ook voor je kind een spannende gebeurtenis. Enkele tips om een verhuis voor je kind zo vlot mogelijk te laten lopen.

 

Verrassing, we gaan verhuizen!

123-verhuizen-kind-doos-03-19.png
Maak tijd om je kind vooraf uit te leggen dat jullie gaan verhuizen. Bij een klein kind doe je dat best niet te lang op voorhand, maar wel als het concreet wordt. Stel je kind gerust dat het (een deel van) zijn/haar spullen mag meenemen. Samen een boekje lezen maakt een klein kind duidelijk wat verhuizen precies inhoudt. Het kan leuk zijn om op de kaart te kijken waar jullie nieuwe huis ligt. Is het ver van waar jullie tot nu toe woonden, van de school, van familie en vrienden? Is er een speeltuin in de omgeving? Waar is de crèche, de supermarkt of de bakker?

Op verkenning

Als het mogelijk is, dan kan je samen de buurt en het nieuwe huis al eens gaan verkennen. Een nieuw huis kan een klein kind soms erg uit zijn doen brengen. Alles staat op een andere plek, er zijn meer of minder kamers, zijn/haar slaapkamer is misschien verder van jouw kamer, … Door samen al eens te gaan kijken, wordt het voor je kind meer tastbaar waar jullie naartoe gaan.

Veel kinderen vinden de fase dat er veel spullen ingepakt staan in het oude huis niet gemakkelijk. Het helpt om zo lang mogelijk een ‘oningepakt’ plekje te voorzien waar je kind zich rustig en vertrouwd voelt.

Verhuizen met een kleintje

Misschien denk je dat je baby zich weinig bewust is van zijn omgeving, toch is hij dat wel. Ben je zelf gespannen? Reken er maar op dat je baby dat aanvoelt. Je baby is bovendien erg gevoelig voor veranderingen van licht, geluid, geur, ... Probeer daarom je baby voor, tijdens en na de verhuis zo veel mogelijk zijn vertrouwde ritme en rust te bieden. Bij kleine kinderen kan het helpen om de eerste periode na de verhuis de deur van de slaapkamer ’s nachts open te laten, want nieuwe geluiden of andere schaduwen kunnen een klein kind soms van streek brengen.

Eigen spullen

123-meisje-spelen-speelgoed-170_06.jpg
Een verhuis kan een ideaal moment zijn om de kamer van je kind opnieuw in te richten: andere meubels, een kleurtje op de muur, .... Voor een kind is het echter aangenaam als de nieuwe kamer ‘vertrouwd’ aanvoelt. Dat kan door bijvoorbeeld spullen die je kind al een tijdje heeft, een plaats te geven: een knuffel, het tapijt dat altijd voor zijn/haar bed lag, een poster, … Herkenbare dingen geven je kind houvast. Laat je kind bij het inpakken zijn lievelingsspullen apart houden. Zo vermijd je dat die onvindbaar in een doos ergens onderaan belanden, en kan hij/zij die meteen een plaats in jullie nieuwe huis geven. Een overstap van een klein naar een groter bed stel je best even uit: tijdens een verhuis verandert er voorlopig al genoeg voor je kind.

Thuis in je nieuwe huis

Sommige kinderen lijken in eerste instantie goed te reageren op de verhuis en krijgen het pas na een tijdje wat moeilijker. In het begin vinden ze alles wat nieuw is mooi. Pas na verloop van tijd beseffen ze dat ze niet meer naar hun vorige thuis teruggaan. Of de vermoeidheid van alle veranderingen slaat toe. Dat kan zich vertalen in gedragsproblemen, een terugval in zindelijkheid, moeilijk gaan slapen, ... Probeer begripvol te zijn en geef je kind tijd om te wennen aan het nieuwe huis en de omgeving. Na de verhuis voorzie je best enkele dagen rust, zo kan je gezin het vertrouwde ritme in het nieuwe huis brengen. Hierdoor krijg je als ouder wat rust en kan je kind terug in zijn gewone doen en laten komen.

Vrienden achterlaten

Ook voor oudere kinderen is verhuizen niet evident. Ligt jullie nieuwe huis ver weg, dan betekent dat misschien een nieuwe school, vrienden achterlaten, … Tieners kunnen kwaad worden en het onredelijk vinden dat zij die dingen moeten achterlaten. Leg je kind uit waarom jullie verhuizen. Geef erkenning voor boosheid en verdriet: zomaar alles achterlaten is voor hem/haar niet gemakkelijk. Denk samen na hoe je kind contact kan blijven houden met vrienden, klasgenoten, … Zijn er ook leuke kanten aan de verhuis? Misschien mogen vrienden die ver wonen eens sneller blijven slapen? Of is er in de buurt een toffe jeugdclub waar je kind zich bij kan aansluiten?

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram