Overheid geeft update over coronavirus op nieuwe website

unsplash_virus_mondmasker_2020.jpg

nieuws

We zijn dan wel de grootste website van België wat gezondheid betreft, updates over de evolutie van het coronavirus zijn heel snel weer gedateerd. Om de Belgische bevolking correct te informeren over de laatste stand van zaken, en verspreiding van fake news tegen te gaan, heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD Volksgezondheid) een website opgestart. Je vindt er niet alleen info over wat een coronavirus eigenlijk is, maar ook het laatste nieuws, de meest gestelde vragen en een overzicht van wat de overheid precies doet om verdere verspreiding te voorkomen.

Recente cijfers laten we dus achterwege, maar we lijsten hieronder wel nog eens de belangrijkste zaken op.
Info over het virus
Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstige ziekten zoals MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) en SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome). Het huidige coronavirus, 2019-nCoV, is een nieuwe stam die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld.
Wat zijn de symptomen?
Veel voorkomende tekenen van infectie zijn koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. In ernstigere gevallen kan de infectie leiden tot longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.
Hoe kan je voorkomen dat je besmet wordt?
Algemene aanbevelingen om de verspreiding van het virus te voorkomen zijn het regelmatig wassen van de handen, het bedekken van mond en neus bij hoesten en niezen en contact vermijden met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen).

Bronnen:
https://www.info-coronavirus.be
https://epidemio.wiv-isp.be
https://epidemio.wiv-isp.be
https://www.who.int/health-topics/coronavirus
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.ecdc.europa.eu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram