Corona: Hoe vermijd je besmetting op familiefeestjes?

123-kerstmis-diner-familie-12-16.jpg

nieuws

Hoewel we na de teleurstelling van afgelopen Kerstmis hadden gehoopt op een normale passage dit jaar, zet Omikron alweer een rem op onze feestplannen. We houden het ook dit jaar maar beter veilig. Met deze tips kom je coronaproof de kerst- en eindejaarsperiode door.

Lees ook: Handleiding: Hoe werkt de corona zelftest?

Zes tips voor veilige feestdagen

  • Beperk het aantal mensen: hoewel er geen officiële beperkingen gelden voor het aantal personen op een familiefeest, is het verstandig om ook dit jaar nog kleinschalig te feesten. Volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht zijn twee gezinnen of vijf alleenstaanden een goed richtsnoer. Ook wie familie in het woonzorgcentrum bezoekt, doet er goed aan om het aantal personen in één kamer te beperken.
  • Neem een zelftest af op voorhand, het liefst zo kort mogelijk voor je bijeenkomst. Microbioloog Katrien Lagrou (KU Leuven) verzekert dat de zelftest ook werkt voor de omikronvariant. Om een maximale betrouwbaarheid te garanderen, kies je beter voor een zelftest met een kwaliteitslabel zoals je ze vindt in onze apotheken en winkels. Ga je de dag nadien opnieuw naar een feestje, dan adviseert Lago om opnieuw een zelftest af te leggen. De virale lading in je lichaam kan namelijk sterk verschillen van dag tot dag.
  • Ook Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van VLOZO, de koepel van commerciële woonzorgcentra, raadt een zelftest aan. In de woonzorgcentra zelf kan je een zelftest afnemen, maar volgens Staes kan je dat beter voor je bezoek aan het woonzorgcentrum al doen. En wie zich ziek voelt, blijft uiteraard beter thuis.
  • Trek niet van het ene naar het andere familiefeest, want zo verspreidt het virus zich snel onder de huidige omstandigheden. Maak weloverwogen keuzes over de feestjes die je al dan niet bijwoont. 
  • Je kan eventueel een mondmasker dragen, vooral in het begin, als je elkaar begroet. Voor kwetsbare personen is het dragen van een mondmasker sowieso een goed idee.
  • Zorg voor een goede ventilatie. Zet ramen op een kier en open binnendeuren. Gebruik ook een CO²-meter. Als de waarde te hoog wordt, kan je het raam volledig openen of even naar buiten gaan.
  • Je kan beter niet te luid praten, lachen en zingen want dat verhoogt het risico op besmetting. Besmette mensen ademen namelijk virusdeeltjes uit die door anderen worden ingeademd. Interacties met mensen die je kent, houden bovendien grotere risico's in dan interacties met mensen met wie je niet regelmatig in contact komt, omdat je onder bekenden meer ontspannen bent en minder op je hoede zal zijn.

Lees ook: Hoe vermijd je dat je bril bedampt als je een mondmasker draagt?

Bronnen:
https://www.vlaanderen.be
https://www.vrt.be
https://www.theguardian.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram