Chronisch obstructief longlijden (COPD) verhoogt het risico op een plotse hartdood

123-dr-rx-longen-06-15.jpg

nieuws Patiënten met COPD (chronisch obstructief longlijden) lopen meer risico om plots te overlijden aan een hartaandoening. Dat toont nieuw onderzoek van Gentse en Nederlandse wetenschappers aan.

COPD - een verzamelnaam voor onder andere chronische bronchitis en longemfyseem -veroorzaakt een aanhoudende ontstekingsreactie van de longen. Daardoor kampen COPD-patiënten met langdurig hoesten, overmatige slijmproductie en kortademigheid. In negen op de tien gevallen ontstaat de aandoening door jarenlang roken.

Onderzoekers van de UGent, het UZ Gent en het Medisch Centrum Rotterdam hebben bijna15.000 45-plussers 25 jaar lang gevolgd. Ze gingen daarbij na of plotse hartdood vaker voorkwam bij mensen met COPD dan bij leeftijdsgenoten die de ziekte niet hadden. Daaruit bleek dat het risico op een plotse hartdood inderdaad verhoogd was bij patiënten die de diagnose minimaal vijf jaar eerder gekregen hadden en bij wie de symptomen zoals hoesten en kortademigheid erger waren geworden. De onderzoekers zien hiervoor verschillende oorzaken. Zo kan een chronisch zuurstoftekort ervoor zorgen dat de structuur van het hart en van de bloedvaten verandert. Op termijn kan dit een aanleiding zijn voor plotse hartdood.

Deze bevindingen onderstrepen volgens de onderzoekers het belang van betere preventie. Prof. dr. Guy Brusselle van de dienst Longziekten van het UZ Gent: "Dat COPD een hoger risico op plotse hartdood inhoudt, betekent ook dat preventie mogelijk is. Dit is een oproep om patiënten met COPD te screenen op hart- en vaatziekten. Zo kunnen we ook preventief optreden, bijvoorbeeld met bètablokkers of met een implantaat dat de hartslag regelt."

De resultaten van het onderzoek verschenen in de European Heart Journal, een van de meest toonaangevende tijdschriften over hart- en vaatziekten.

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram