Virus niet oorzaak CVS

nieuws Het staat nu vast: Het XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) is niet de oorzaak van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).
In 2009 verscheen in het vakblad Science een artikel waarin beweerd werd dat XMRV voorkomt in patiënten met CVS en niet in gezonde proefpersonen. Daaruit werd afgeleid dat dit virus verantwoordelijk zou zijn voor CVS.

Nadien bleek dat vele andere laboratoria er niet in slaagden om dit virus op te sporen bij CVS-patiënten.
Science publiceert nu twee studies die aantonen dat XMRV helemaal niets met CVS te maken heeft. Het is een muizenvirus dat sinds de jaren negentig verspreid is geraakt in laboratoria en her en der apparatuur en stalen heeft besmet. Bij zorgvuldig nieuw onderzoek werden in het bloed van CVS-patiënten, ook patiënten die bij de eerste studie uit 2009 onderzocht waren en bij wie toen XMRV-virussen zouden zijn aangetroffen, geen XMRV-virussen gevonden.

Bovendien blijken XMRV-virussen niet in staat om te overleven in menselijk bloed, waardoor ze moeilijk een infectie kunnen veroorzaken. Antivirale geneesmiddelen hebben dan ook geen enkele zin om CVS te behandelen, besluiten de wetenschappers.
Science heeft de auteur van het oorspronkelijke artikel uit 2009 gevraagd dat artikel in te trekken, maar die heeft dat geweigerd. Het blad wacht nu de resultaten van bijkomend onderzoek af, en zal dan eventueel zelf overgaan tot officiële intrekking van de publicatie.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram