Kreeft op de feesttafel

nieuws Goed nieuws voor liefhebbers van kreeft: kreeft (en de meeste andere schaal- en schelpdieren zoals langoustines, mosselen en garnalen) passen perfect in een gezonde voeding.
Ten eerste bevat kreeft relatief weinig vet: 100 g zeekreeft bevat ongeveer 1,6 g vet, rivierkreeft nog minder, ongeveer 0,8 g. Dat is heel wat minder dan (mager) vlees en gevogelte. Ter vergelijking: 100 g kippenfilet bevat ong. 4 g vet, een kippenbout of vleugel 10 g. Kreeft is dus ook relatief energie- of caloriearm: 100 g zeekreeft is goed voor ong. 90 kcal, 100 g rivierkreeft voor 67 kcal.
Bovendien is de vetsamenstelling heel gunstig: weinig verzadigd vet (zeekreeft 0,2 g, rivierkreeft 0,1 g) en vooral enkelvoudig onverzadigde vetten (resp. 0,3 g en 0,2 g) en meervoudig onverzadigde vetzuren (resp. 0,6 g en 0,3 g), vooral dan van het type omega-3 (eicosapentaeenzuur of EPA en docosahexaeenzuur of DHA). Dat zijn vetten die essentieel zijn voor ons lichaam, maar die we niet zelf kunnen aanmaken, en die mogelijk kunnen helpen om om hart- en vaatziekten te voorkomen. Alle voedingsaanbevelingen pleiten voor een hogere consumptie van omega-3 vetzuren.
Kreeft (en vele andere schaal- en schelpdieren) bevat weliswaar relatief veel cholesterol. Vroeger waarschuwde men tegen cholesterolrijke voedingsmiddelen. Dat blijkt echter niet terecht, want cholesterol in voeding heeft nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Het komt er vooral op aan om verzadigde vetten te vermijden. Meer zelfs, visvetten (door hun hoog gehalte aan omega 3-veturen) zouden mogelijk zelfs een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed omdat ze de ‘goede’ HDL-cholesterol verhogen.
Kreeft (en vis in het algemeen) is ten slotte ook een goede bron van eiwitten en van diverse vitamines (zoals A, D, B3 en B12) en mineralen.

Mensen die allergisch zijn voor zeevruchten of voor garnalen, zijn waarschijnlijk ook allergisch voor kreeft, en blijven er dus beter af.
Maar los daarvan, kan u dus gerust kreeft (of andere schaal- en schelpdieren) op uw feestmenu zetten. Maar overdrijf niet met mayonaise of andere vette sauzen... Eén eetlepel mayonaise of cocktailsaus bevat al gaus meer dan 100 kcal. Je kan ze bijvoorbeeld vervangen door een sausje op basis van lightroom, citroensap en verse kruiden.


Laatst bijgewerkt: december 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram