Te weinig kankerpatiënten krijgen hoofdhuidkoeling

nieuws Een te beperkte groep kankerpatiënten krijgt hoofdhuidkoeling aangeboden in ziekenhuizen. Veel meer patiënten hebben baat bij deze techniek tegen haarverlies door chemotherapie. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

In veel ziekenhuizen krijgen bijvoorbeeld alleen vrouwen hoofdhuidkoeling, omdat zij meer zouden lijden onder haaruitval. Of alleen patiënten met borstkanker komen in aanmerking. Patiënten met eierstok-, long- of prostaatkanker worden vergeten, terwijl de mogelijkheid er ook voor hen is.

De studie onderzocht de effectiviteit en veiligheid van hoofdhuidkoeling bij patiënten die chemotherapie ondergaan. Hoofdhuidkoeling is effectief en geeft slechts milde bijwerkingen, zoals hoofdpijn. De helft van de patiënten die normaal gesproken ernstige haaruitval zou krijgen, heeft met hoofdhuidkoeling geen pruik of hoofdbedekking nodig.

Niet alle patiënten blijken baat te hebben bij de techniek. Vooral de soort en dosis van chemotherapie beïnvloeden de effectiviteit.

Lees ook: Hoofd koelen tijdens chemo behoudt haar


Laatst bijgewerkt: februari 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram