Aspirine voorkomt longkanker

nieuws Vrouwen die drie keer of meer per week aspirine nemen zouden tot de helft minder risico lopen op de meest voorkomende vorm van longkanker. Ook een aantal andere kankers zouden gunstig beïnvloed worden door aspirine. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek bij 14.000 vrouwen.
Aspirine wordt niet alleen gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer, maar wordt ook op grote schaal voorgeschreven aan hartpatiënten. Het gunstige effect van aspirine op kanker zou mogelijk een gevolg kunnen zijn van de ontstekingsremmende werking.
Omdat aspirine ook neveneffecten kan hebben - o.m. maagbloedingen - zeggen de onderzoekers dat meer onderzoek nodig is naar de mogelijke positieve effecten van aspirine op kanker vooraleer men kan overwegen om het ter preventie van kanker te kunnen aanbevelen.
In dezelfde studie wordt overigens ook aangestipt dat stoppen met roken de belangrijkste preventieve maatregel tegen longkanker blijft.
Bron: British Journal of Cancer 2002, 87.


Laatst bijgewerkt: juni 2002
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram