Zwaardere brandwonden bij kinderen door aanlaten kleding en luier

123-brandwonde-blaar-04-19.png

nieuws

De Nederlandse Brandwondenstichting trekt aan de alarmbel omdat in de brandwondencentra te veel kleine kinderen met ernstige brandwonden binnenkomen, waarbij niet de juiste eerste hulp is toegepast. Hierdoor neemt de ernst van de brandwonden toe. Waar het vaak fout gaat is dat ouders na een brandwondenongeval met bijvoorbeeld hete thee wél direct koelen, maar de kleding en luier niét verwijderen. Doordat de hete vloeistof in contact blijft met de huid zorgt dit voor ernstigere brandwonden. Voor de Nederlandse Brandwonden Stichting is dit de reden om de vastgestelde Eerste Hulp-regels aan te passen en te verduidelijken: Doe direct na een brandwondenongeval de kleding uit en doe bij kinderen ook direct de luier uit. Zo haal je de inwerking van hitte die de brandwonden veroorzaakt weg én kan je goed zien waar je moet koelen.

Op het terrein van wondbedekking adviseert de Brandwondenstichting om de brandwond af te dekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. De reden om juist plastic huishoudfolie te benoemen is dat het makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en het de pijn enigszins verlicht. Ook is het belangrijk om het slachtoffer warm te houden met een deken, want onderkoeling heeft een negatieve invloed op de wondgenezing.

Eerste Hulp-regels

De wijziging van de Eerste Hulp-regels aan de nieuwste inzichten heeft geleid tot de volgende regels:

1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier!
2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!
3. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
4. Smeer niets op de brandwond.
5. Houd het slachtoffer warm met een deken.
6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
7. Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram