Zes maanden borstvoeding beter dan vier

nieuws Baby’s die zes maanden borstvoeding krijgen, zijn veel beter beschermd tegen ziektes dan kinderen die slechts vier maanden moedermelk drinken. Dit blijkt uit onderzoek dat deze week wordt gepresenteerd op het congres van de Pediatric Academic Societies en de American Academy of Pediatrics.

Bij kinderen die een half jaar lang de borst kregen, was de kans om een longontsteking op te lopen vijf keer kleiner dan bij kinderen die vier maanden moedermelk kregen. Het risico van een oorontsteking was twee keer zo klein bij de eerste groep.

Ruim 2.000 baby’s in leeftijd variërend van 6 tot 24 maanden werden voor het onderzoek gevolgd. De onderzoekers onderscheidden vijf categorieën: kinderen die alleen flesvoeding kregen en kinderen die maximaal één maand, één tot vier maanden, vier tot zes maanden, en zes of meer maanden borstvoeding kregen.

Vervolgens keken de onderzoekers in elke categorie naar het percentage kinderen dat leed aan longontsteking, oorontsteking, terugkerende verkoudheid (drie keer of vaker verkouden) en een piepende ademhaling. De resultaten zijn gecorrigeerd voor leeftijd, geboortegewicht, etniciteit, armoede, twee-ouder huishouden, opleiding van de ouders, gezinsomvang, kinderverzorging en of de moeder rookte tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Borstvoeding


Laatst bijgewerkt: juli 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram