Borstvoedingspauze

dossier CAO nr 80 van 27/11/2001 tot invoering van een recht op borstvoedingspauzes
Vanaf 1/07/02 hebben zogende werkneemsters uit de privé en federale statutaire en contractuele ambtenaren recht op borstvoedingspauzes. Dit houdt in dat de arbeidsovereenkomst voor een beperkte tijd kan geschorst worden om de baby te voeden of om af te kolven en dit tot maximum 7 maanden na de geboorte.

Aanvraag: 2 maanden op voorhand moet de werkneemster haar werkgever op de hoogte brengen door middel van een aangetekend schrijven. Vanaf de aanvang moet de werkneemster bewijzen dat ze borstvoeding geeft via een attest van een arts of consultatiebureau van Kind en Gezin.

Uitkering: 82% van het gederfde loon, uitbetaald door de mutualiteit. Federale ambtenaren behouden hun wedde.

Praktisch: per arbeidsdag van 4 uren heeft men recht op 30 min pauze en per arbeidsdag van min 7u30 heeft men recht op 2 pauzes in 1 of 2 keer op te nemen.

Lees ook: Borstvoedingsverlof

Bericht van kind en Gezin:

button-K&G.jpg
Werknemers in de privé-sector hebben vanaf 1 juli 2002 recht op maximaal één uur betaalde borstvoedingspauze per dag en dit tot 7 maanden na de geboorte van het kind en in sommige gevallen tot 9 maanden na de geboorte van het kind. De werkgever moet daartoe een lokaal beschikbaar stellen waar moeders ongestoord en rustig hun kind kunnen voeden of hun melk kunnen afkolven, met de mogelijkheid om het afkolfmateriaal te reinigen en een ijskast om de melk veilig te bewaren. Deze CAO heeft tot doel de moeder in staat te stellen borstvoeding te geven en/of moedermelk af te kolven tijdens de werktijd. Dit biedt aan werkende moeders de mogelijkheid om de borstvoeding voort te zetten. Zo kan de combinatie van werken en toch borstvoeding blijven geven voor heel wat moeders gemakkelijker worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat moeders veel minder vaak afwezig zijn op hun werk wanneer ze borstvoedingspauzes kunnen nemen. Het recht op borstvoedingspauzes wordt toegekend op voorwaarde dat wordt bewezen dat de moeder borstvoeding geeft. Dit bewijs wordt vanaf 1 juli geleverd door een attest van Kind en Gezin of door een medisch attest en moet elke maand verlengd worden.

Voor vragen en een afspraak voor het verkrijgen van een attest kunnen ouders terecht bij de regioverpleegkundigen van Kind en Gezin. Hun telefoonnummer is verkrijgbaar op telefoonnummer 02 533 12 11 of op www.kindengezin.be

Contactpersoon Kind en Gezin: Kris Danckaert, gsm: 0496 59 15 11

Contactpersonen borstvoedingsorganisaties:

La Leche League, Christine Van Den Broecke, telefoon: 015 55 79 43

VBBB, Els Flies, telefoon: 03 281 73 13

vzw Borstvoeding, Mieke Viaene, telefoon: 051 77 18 03


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram