Zelfs 1 glas alcohol verhoogt risico op borstkanker

nieuws Alcohol drinken verhoogt het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker. Dat blijkt uit tal van studies. Zelfs matig alcoholgebruik verhoogt het totale risico op kanker licht, zo blijkt uit een nieuwe studie in het BMJ. Vooral het risico op borstkanker stijgt: zelfs één glas alcohol per dag leidt tot een (weliswaar licht) verhoogd risico.

Alcoholgerelateerde kanker
Het onderzoek bestudeerde gegevens van meer dan 88.000 vrouwen en 47.000 mannen over voedingsgewoonten, zoals roken, drinken, kanker, kanker bij familieleden, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht, enzovoorts.
De onderzoekers berekenden het risico op kanker voor verschillende hoeveelheden alcohol gedurende een langere tijd.
Omdat uit vele onderzoeken blijkt dat matige alcoholconsumptie het risico verlaagt op het krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2, wilden ze nagaan hoe deze voordelen opwegen tegen de nadelen van risicoverhoging op kanker.

Om het effect van roken uit te sluiten keken de onderzoekers alleen naar niet-rokers.
• Wie veel dronk, ontwikkelde duidelijk meer alcoholgerelateerde kankers van darm, borst, mond, keel en lever.
• Het risico op kanker stijgt minimaal voor niet-rokende mannen en vrouwen bij lichte tot matige consumptie. De risicoverschillen tussen lichte (1 glas per dag voor vrouwen, 2 voor mannen) en matige (2 glazen per dag voor vrouwen, 3 voor mannen) consumptie waren verwaarloosbaar.
• Vrouwen die niet roken en licht alcohol consumeren (1 glas per dag) hebben 13% meer risico op kanker in vergelijking met vrouwen die niet roken en niet drinken. Deze risicotoename gold vooral voor borstkanker.
• Mannen die matig alcohol dronken en niet rookten, liepen daarentegen amper meer risico op kanker.

De onderzoekers adviseren volwassenen die gewend zijn alcohol te drinken hun consumptie te beperken tot maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen.
Alcohol is overigens zeker niet de belangrijkste risicofactor voor borstkanker: belangrijker risicofactoren zijn o.m. familiale voorbeschiktheid, aantal kinderen, lichaamsgewicht, het geven van borstvoeding enzovoorts. Geregeld bewegen kan daarentegen het risico op borstkanker sterk doen dalen.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram