Verhoogd risico op (borst)kanker door fruitsap?

123m-fruitsap-13-5.jpg

nieuws

Volgens een studie in Frankrijk zou het drinken van suikerrijke dranken, inclusief (ongezoet) fruitsap, het risico op sommige kankers, zoals borstkanker, verhogen. 

Vijf jaar lang volgden de onderzoekers ruim 100.000 personen van gemiddeld 42 jaar oud. 80 procent van de deelnemers was een vrouw. Tijdens die periode werd de consumptie van suikerrijke dranken regelmatig geregistreerd, alsook eet- en leefgewoonten en het voorkomen van kanker. 2.200 van hen kregen kanker, waarvan 693 borstkanker. 

Voor elke 100 ml suikerrijke drank (of 11 g suiker) – wat overeenkomt met ca. een derde blikje - die een persoon per dag dronk, steeg het risico op kanker met 18 procent. Dat gold ook voor sportdranken en ongezoete fruitsappen. Vooral het risico op borstkanker nam toe, voor prostaat- en darmkanker werd geen verband gevonden.

Volgens de onderzoekers zou dit verhoogde kankerrisico gedeeltelijk te verklaren zijn door een stijging van het lichaamsgewicht als gevolg van de verhoogde opname van calorieën aanwezig in de suikerrijke dranken. Het risico op kanker steeg niet na consumptie van kunstmatig gezoete frisdranken.

We kunnen op basis van deze studie niet beweren dat kanker een gevolg is van suikerrijke dranken. Personen die veel suikerrijke (fris)dranken drinken, hebben bijvoorbeeld vaak ook andere ongezonde eet- en leefgewoonten die niet altijd even gemakkelijk meetbaar zijn. 

Bron
www.bmj.com/content/366/bmj.l2408
www.nhs.uk/news/cancer/sugary-drinks-linked-cancer/


Laatst bijgewerkt: oktober 2019
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram