Terugbetaling GEP-test bij borstkanker maakt aanvullende chemotherapie mogelijk overbodig

123-stet-geld-ziektekosten-euro-02-18.jpg

nieuws

In erkende borstkankerklinieken loopt sinds1 juli een proefproject om onnodige chemotherapie bij de behandeling van borstkanker te vermijden. De dure genetische test (GEP-test) die het risico op herval kan bepalen bij patiënten na een borstoperatie, wordt tijdens het project volledig terugbetaald. Zo weten de patiënten of een verdere chemobehandeling nodig is.

Concreet gaat het over MammaPrint- en Oncotype Dx-testen, die het risico op herval bepalen. Als dat risico laag is, doet chemotherapie meer kwaad dan goed. Het grote probleem was de kostprijs van de tests: 3.000 euro per persoon. Tijdens het proefproject zijn ze gratis. 

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen en 20% van de overlijdens veroorzaakt door kanker, zijn het gevolg van borstkanker. Klassiek gebruikt men in de risicobepaling voor de keuze van de behandelingsstrategie een aantal klinische en biologisch/pathologische criteria zoals o.a. de leeftijd van de patiënt, de grootte van de tumor, de kenmerken van de tumor na microscopisch onderzoek, de besmetting van lymfeklieren.  Hier komt nu een genetische profilering van de tumor bij. De genetische handtekening van de tumor wordt in kaart gebracht. 

Enkel de vorm van borstkanker die “hormoongevoelig” is en die geen HER2-afwijking kent (een specifiek moleculair kenmerk), komt in aanmerking. Ook voor patiënten met een belangrijke aantasting van de lymfeknopen in de oksel, biedt de test helaas geen meerwaarde.

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram