Loodvergiftiging: stille vijand van jonge kinderen

123-fv-kind-melk-voeding-04-17.jpg

nieuws Een recent rapport suggereert dat er wereldwijd maar liefst 800 miljoen kinderen te veel lood in hun bloed hebben, waarvan zo’n 400.000 in ons land. Loodvergiftiging is vooral schadelijk voor kinderen onder de vijf jaar, omdat hun hersenen dan nog in volle ontwikkeling zijn. Belangrijke factoren zijn onder meer de ondermaatse recyclage van autobatterijen en problemen in oude huizen. 

In het rapport ‘The Toxic Truth’ schatten het VN-kinderfonds Unicef en milieuorganisatie Pure Earth dat een op de drie kinderen in de wereld, 800 miljoen in totaal, een loodgehalte in het bloed heeft van minstens vijf microgram per deciliter. Vanaf dit niveau is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -Preventie nodig om in te grijpen. 

Bijna de helft van de getroffen kinderen woont in Zuid-Azië, maar ook in België zouden er zo’n 400.000 kinderen zijn met een loodgehalte in het bloed dat hoger ligt dan de grens van vijf microgram per deciliter. Meer dan 40.000 kinderen in België zouden zelfs een loodgehalte hebben van minstens 10 microgram per deciliter, wat duidelijk op loodvergiftiging wijst. Onlangs nog raakte bekend dat de helft van de kinderen die in de wijk naast de fabriek van metaalverwerkend bedrijf Umicore in Hoboken woont te veel lood in het bloed heeft.

Blijvende beperkingen
Lood is een krachtig neurotoxine, een gifstof die de werking van het zenuwstelsel beïnvloedt. Het kan zware schade toebrengen aan de hersenen van kinderen, vooral die onder de vijf jaar. Doordat de hersenen dan nog in volle ontwikkeling zijn, kunnen te hoge loodconcentraties in het bloed op die leeftijd blijvende neurologische, cognitieve en fysieke beperkingen veroorzaken. 

Een te hoog loodgehalte kan onder meer zorgen voor een lager IQ en geestelijke gezondheids- en gedragsproblemen. Op latere leeftijd lopen getroffen kinderen een verhoogd risico op nierschade en hart- en vaatziekten. Er zijn in het begin weinig symptomen, zodat loodvergiftiging als een stille vijand de gezondheid kan ondermijnen.
Batterijen en oude huizen
Volgens het rapport is ondermaatse recycle van loodzuurbatterijen voor auto’s een van de grootste boosdoeners in lage- en middeninkomenslanden. Ook oude huizen, met lood in de waterleidingen en in de verflagen, zijn een belangrijke factor. Andere bronnen van blootstelling bij kinderen zijn o.a. industriële activiteiten zoals mijnbouw, loodhoudende benzine, loodsoldeer in conservenblikken, cosmetica, speelgoed en bepaalde andere consumentenproducten. 
Gezondheidsnormen
“Het goede nieuws is dat lood veilig kan worden gerecycleerd zonder dat werknemers, hun kinderen en nabijgelegen buurten worden blootgesteld”, stelde Richard Fuller, voorzitter van Pure Earth. “Vervuilde locaties kunnen worden gesaneerd.” Het rapport beveelt onder meer aan om milieu-, gezondheids- en veiligheidsnormen te ontwikkelen voor de productie en recyclage van loodzuurbatterijen en elektronisch afval. 

Wat genezingswijzen betreft, kan chelatietherapie in sommige zware gevallen aangewezen zijn. Chelators zijn medicijnen die zich kunnen binden aan zware metalen in het bloed en hierdoor hun eliminatie via de urine en de gal mogelijk maken.

Bronnen: 
https://www.ipsnews.be
https://www.knack.be
https://www.vrt.be
https://www.healthline.com
https://www.antigifcentrum.be
https://www.unicef.org
https://www.unicef.org

Lees ook: Lood: opgelet, een onzichtbare vijand

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram