Zoekresultaten voor lood (42 artikels)

Lood: opgelet, een onzichtbare vijand

16/07/2003 - Wie op vakantie gaat in het buitenland, kan doorgaans niet naast de massa souvenirs kijken van keramiek of metaal... en laat zich al eens verleiden tot een aankoop. Die hebbedingetjes bevatten soms lood en dat is schadelijk voor het menselijk organisme.

Hou je drinkwater loodvrij

Hou je drinkwater loodvrij 22/02/2012 - Lood is een ongewenste stof in drinkwater. De belangrijkste bronnen van lood in het drinkwater zijn leidingen en fittingen. Vroeger werden in woningen veel loden waterleidingen aangelegd.

Vlaams Actieplan loodpreventie voor drinkwater

Vlaams Actieplan loodpreventie voor drinkwater 30/04/2011 - Het drinkwater dat in Vlaanderen wordt geleverd, moet voldoen aan strenge, wettelijk opgelegde kwaliteitseisen. Lood is echter nog een aandachtspunt.

Waarom u loden waterleidingen best vervangt

Waarom u loden waterleidingen best vervangt 31/07/2014 - Lood is een ongewenste stof in drinkwater. Het schaadt de gezondheid, vooral bij kinderen in hun ontwikkeling. Sinds eind 2013 is de norm voor de hoeveelheid lood die het drinkwater in Vlaanderen mag bevatten verstrengd van 25 naar 10 microgram per liter.

Waarom moet je voorzichtig zijn met fantasiejuwelen met cadmium of lood?

Waarom moet je voorzichtig zijn met fantasiejuwelen met cadmium of lood? 13/09/2019 - Fantasiejuwelen uit Azië kunnen hoge concentraties cadmium en lood bevatten, die hoger zijn dan de concentraties die in de Europese Unie zijn toegelaten. In 2017 werd in ons land meer dan 500 kg niet-conforme juwelen uit de handel genomen.

Milieu bedreigt intelligentie babies

26/04/2004 - Uit een voorlopig rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat omgevingsfactoren, en dan op de eerste plaats lood, ...

Hoe loden buizen herkennen?

Hoe loden buizen herkennen? 23/02/2012 - Woont u in een ouder huis waar mogelijk nog loden buizen voor de waterleiding zijn gebruikt, dan doet u er best aan om te controleren of voor de waterleiding loden buizen zijn gebruikt.

Is lippenstift gevaarlijk?

Is lippenstift gevaarlijk? 5/09/2013 - Bij onderzoek van lippenstiften en lippenbalsem vonden Amerikaanse wetenschappers onder meer lood, cadmium, chroom, aluminium en nog vijf andere metalen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Leidingwater veilig en soms gezonder dan flessenwater'

10/03/2016 - Leidingwater in ons land is volkomen veilig om te drinken en in een aantal gevallen zelfs gezonder dan flessenwater, dat soms bijvoorbeeld te veel mineralen bevat. Dat blijkt uit onderzoek door Test-Aankoop waarbij op 44 plaatsen in het land stalen leidingwater geanalyseerd werden op de aanwezigheid van nitraten, pesticiden, lood en hormonen.

Voedselagentschap wil verbod op metalen theepotten

20/09/2011 - Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Hoge Gezondheidsraad raden traditionele metalen (messing) theepotten af en willen de verkoop ervan zelfs doen verbieden.

Loodvergiftiging: stille vijand van jonge kinderen

Loodvergiftiging: stille vijand van jonge kinderen 27/08/2020 - Een recent rapport suggereert dat er wereldwijd maar liefst 800 miljoen kinderen te veel lood in hun bloed hebben, waarvan zo’n 400.000 in ons land. Loodvergiftiging is vooral schadelijk voor kinderen onder de vijf jaar, omdat hun hersenen dan nog in volle ontwikkeling zijn.

Ziek van het voedsel

20/03/2002 - Het aantal via voedsel overgebrachte of veroorzaakte ziekten is de laatste jaren toegenomen. In het bijzonder nemen ziekten door microbiologische verwekkers zoals Salmonella en Campylobacter toe. Daarnaast wordt het voedsel ook in toenemende mate verontreinigd door chemische stoffen zoals dioxine, lood en cadmium.

Tips voor een goede handhygiëne

30/11/2010 -

Tips voor het gebruik van kraantjeswater

30/11/2010 -

Nieuwe kraan: eerst goed spoelen

2/09/2010 - In Nederland geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iedereen de raad om bij elke keuken- en badkamerkraan de kranen de eerste drie maanden elke dag twee minuten te laten stromen.

Jongeren rond Antwerpen hebben vertraagde seksuele ontwikkeling

1/10/2009 - Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Steunpunt Milieu en Gezondheid toont aan dat jongeren in de omgeving van Antwerpen seksueel trager ontwikkelen. Voorbeelden van tragere seksuele ontwikkeling zijn dat jongeren later schaamhaar krijgen en dat de borstvorming later op gang komt.

2.400 vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling

20/05/2005 - Wetenschappers schatten dat luchtvervuiling in Groot-Brittannië jaarlijks goed is voor zo'n 24.000 vroegtijdige sterfgevallen. Een extrapolatie van die gegevens naar België zou betekenen dat vervuiling in Vlaanderen jaarlijks minstens 2.400 vroegtijdige sterfgevallen veroorzaakt.

Hoe gezond is kraantjeswater op school?

Hoe gezond is kraantjeswater op school? 12/03/2012 - Drinkwater uit de kraan op school moet van optimale kwaliteit zijn. Zeker voor opgroeiende kinderen is dit uiterst belangrijk. Toch kunnen bepaalde factoren op school die kwaliteit beïnvloeden.

Belgische scholen ongezond

9/10/2007 - Het merendeel van de Belgische scholen heeft geen gezond binnenmilieu. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Hogere gehaltes dioxine in eieren van eigen kippen

Hogere gehaltes dioxine in eieren van eigen kippen 30/12/2014 - Eieren van hobbykippen bevatten in het algemeen hogere gehaltes aan dioxines en PCB’s dan eieren die in de winkel worden verkocht. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Veroorzaken uitlaatgassen autisme?

Veroorzaken uitlaatgassen autisme? 23/12/2013 - Nieuw onderzoek in de Verenigde Staten bevestigt eerder onderzoek over een mogelijk verband tussen uitlaatgassen van auto’s en autisme. De nieuwe studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Insecticiden zouden ontwikkeling foetus verstoren

Insecticiden zouden ontwikkeling foetus verstoren 26/04/2011 - Prenatale blootstelling aan insectenwerende producten waaraan van piperonylbutoxide (PBO) is toegevoegd, zouden een negatieve invloed hebben op de neurologische ontwikkelingen van kinderen.

Is orgaanvlees ongezond?

30/11/2010 -

Campagne 'Handjes wassen met Handige Hans'

25/02/2009 - Wetenschappelijk onderzoek toont het belang van een goede handhygiëne voor de gezondheid.

Nieuwbouwwoning of nieuwe kraan: spoel de leidingen door

30/11/2010 - Bent u naar een nieuwbouwwoning verhuisd of heeft u een nieuwe kraan gemonteerd? Spoel de eerste drie maanden de nieuwe kraan en leidingen dagelijks door. Vooral de kranen die u gebruikt bij het bereiden van voedsel of om uit te drinken.

Milieufactoren kosten elke Vlaming één gezond jaar

Milieufactoren kosten elke Vlaming één gezond jaar 26/09/2012 - In Vlaanderen gaan jaarlijks 100.000 gezonde levensjaren verloren door ziekte of voortijdige dood ten gevolge van blootstelling aan milieufactoren.

Medische milieukundigen

18/02/2006 - Sinds 2004 zijn dertien Medisch Milieukundigen actief in Vlaanderen.

Wat kunt u doen als uw tuingrond verontreinigd is?

Wat kunt u doen als uw tuingrond verontreinigd is? 2/06/2015 - Wat kunt u doen als blijkt dat groenten telen in volle grond op een bepaalde plek in uw tuin niet veilig is? Afhankelijk van de situatie hebt u twee mogelijkheden.

Nota: Aanvulling en aanpassing van de beroepsziektelijst

4/04/2000 -

Mogelijke gezondheidsproblemen bij het eten van zalm

19/12/2011 - Zalm was tot voor enkele jaren een vissoort die slechts bij feestelijke gelegenheden op tafel kwam

volgopfacebook

volgopinstagram