Waarom u loden waterleidingen best vervangt

nieuws Lood is een ongewenste stof in drinkwater. Het schaadt de gezondheid, vooral bij kinderen in hun ontwikkeling. Sinds eind 2013 is de norm voor de hoeveelheid lood die het drinkwater in Vlaanderen mag bevatten verstrengd van 25 naar 10 microgram per liter.
In oudere gebouwen (die voor 1970 zijn gebouwd) bestaat er een risico dat er nog loden leidingen en/of onderdelen aanwezig zijn in het drinkwaternet. Ook in nieuwere woningen kan lood aanwezig zijn in kleine onderdelen, zoals lasstukken, verbindingen, o.a. de aftakking voor de watermeter.

Controleer uw woning op loden waterleidingen
Is uw woning gebouwd na 1970, dan is de kans klein dat er lood gebruikt werd bij de installatie. Woont u in een ouder huis waar mogelijk nog loden buizen voor de waterleiding zijn gebruikt, dan doet u er best aan om te controleren of er loden buizen zijn gebruikt. Laat die zo mogelijk vervangen door leidingen en verbindingen uit materiaal die geen stoffen afgeven aan het water, zoals pvc.

Hoe herkent u loden leidingen?
• Loden leidingen zijn vaak dikke en kronkelige buizen.
• Een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen waterleiding is roodbruin of lichtgroen van kleur. Bij bekraste leidingen komt een zilverkleurige metaalglans tevoorschijn.

• Lood is niet magnetisch: is de leiding magnetisch dan is het geen lood, wel staal of gegalvaniseerd materiaal;
• Lood is relatief zacht en dus gemakkelijk vervormbaar;
• Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid;
• Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar wel verdikkingen aan kruispunten.

Waar kunt u de binneninstallatie checken?
Loden leidingen zijn meestal gemakkelijk te herkennen, maar veel leidingen in huis zitten in de muur of de vloer of zijn geschilderd. Vaak zijn ook maar enkele leidingen vernieuwd, meestal alleen deze die gemakkelijk bereikbaar zijn. Schakel in geval van twijfel een erkende installateur in. Die beschikt over de benodigde apparatuur.

• Bekijk eerst en vooral de aansluiting voor de watermeter. Is die nog uit lood, neem dan contact op met de klantendienst van uw watermaatschappij. De watermaatschappijen vervangen systematisch alle nog resterende aftakkingen.

• Bestaan de leidingen direct na de watermeter uit lood, dan is de kans groot dat er ook in de rest van het gebouw nog loden leidingen aanwezig zijn.
• Ook onder de keukenkraan in de keukenkast is een goede plaats om te checken of er nog loden leidingen in huis zijn.
• Gebruikt u putwater? Ook de pomp kan gelood zijn.

Wat moet u doen als er toch loden leidingen of onderdelen zijn?
Soms is het niet mogelijk om de aanwezige loden delen in de binneninstallatie onmiddellijk te vervangen. In dat geval beperkt u de loodconcentratie in het water best zoveel mogelijk. Lood is niet uit het water te halen door te koken of door een huishoudelijke waterfilter te gebruiken.

• Gebruik geen water na stilstand van meer dan 6 uur: Tijdens een lange periode van stilstand lost het aanwezige lood uit de leidingen op in het drinkwater. Laat het water uit de kraan daarom een tijdje lopen tot een constante temperatuur en gebruik dit water voor een andere toepassing.

• Gebruik geen warm water uit de warmwaterleiding: lood en andere metalen lossen gemakkelijker op in warm water. Gebruik dus best koud kraantjeswater om koffie of thee te zetten en om voedsel te bereiden.

• Let op met waterontharders: waterontharders verminderen het calcium- en magnesiumgehalte in het water. ‘Kalk’ in het water vormt een laag aan de binnenkant van de leidingen zodat er minder lood in het water kan oplossen.

• Gebruik geen kraantjeswater voor de aanmaak van zuigelingenvoeding en beperk het gebruik door zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar.

• Check de terugslagklep: een goedwerkende terugslagklep is belangrijk. Zo voorkomt u dat het openbaar netwerk bevuild wordt met loodsporen uit uw binnenleiding.

Zorg daarnaast ook best voor een gevarieerde voeding. Bij een volwaardige voeding die rijk is aan eiwitten, calcium en ijzer zal lood minder goed worden opgenomen. Terwijl voeding die rijk is aan vetten en suikers toelaat dat lood gemakkelijker wordt opgenomen.


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram